IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
10:36 | 10 юни 2016
Обновен: 13:31 | 11 май 2024

С театрален концерт закриват „Варненско лято“

Последните три заглавия от основната селекция на фестивала ще видят зрителите в морската столица тази и утре вечер

По материала работи: Слав Велев
СЦЕНА от „Духът на една дива“.

Необичайната сценична форма театрален концерт ще видят варненските зрители в последния ден на фестивала. „Духът на една дива“ е първият съвместен проект на театралния и музикален фестивал „Варненско лято“. В него участва именитият пианист Людмил Ангелов, носител на миналогодишната голяма награда „Варна“ в сферата на културата. Режисьор и драматург на „Духът на една дива“ е Марий Росен. Театралният концерт поглежда от различни гледни точки към живота на Полин Виардо. Животът на тази харизматична певица и композитор от ХIХ в. е изключително богат, наситен и интензивен. Детската й любов е учителят й по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна – писателят Иван Тургенев. Близка приятелка е на Жорж Санд, Шопен, Шуман, муза на Майербер, Сен-Санс, Брамс, Масне, Гуно и др. Тя не само вдъхновява, но и открива таланти, подкрепя ги, вярва в тях. Посвещава живота си на музиката, пътува, преподава, композира. Театралният концерт „Духът на една дива“ е утре вечер от 21,30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. 


Последните три заглавия от основната селекция на международния театрален фестивал „Варненско лято“ ще бъдат представени тази и утре вечер. Постановката на Театър „София“ „Нощта на 16 януари“ ще бъде представена тази вечер от 19 часа на Основната сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Спектакълът, режисиран от проф. Пламен Марков, е първата пиеса, която се поставя в България по творба на иначе добре познатата в страната ни американска писателка и философ Айн Ранд. Тя формулира идеите на обективизма, или „философия за живеене на земята“. Те са поставени на диспут в това представление, а от реакцията на зрителите зависи неговият финал. Нюйоркска съдебна зала през 30-те години. Секретарката Карън Андре е обвинена в убийството на нейния началник – банкрутиралия шведски финансист Бьорн Фокнър. Но около смъртния случай има много неизяснени въпроси. В хода на делото излизат наяве тайни, задкулисни игри, любов и жажда за власт. Основната провокация в представлението е, че в ролята на съдебни заседатели влизат хора от публиката, избрани чрез жребий. Те трябва да решат докъде се простират правата на отделната личност, къде е границата в отстояването на правото й на щастие. 


Две представления ще има постановката на Театър 199 „Сарабанда“. Първото е тази вечер от 20 часа, а второто утре вечер от 19,30 часа на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Постановката на Иван Урумов е първата театрална среща на българската публика със „Сарабанда“ – последния филм от поредицата „Сцени от един семеен живот“ на Ингмар Бергман, признат още приживе  за класик като драматург, сценарист, кино- и театрален режисьор. „Сарабанда“ е старинен испански танц в характерно бавно темпо. Персонажите в постановката са в онзи момент от живота, когато настава време за равносметка. Как изглежда представата за бъдещето, заплетено в плетеницата на сложното минало? В богатата на нюанси и внушения постановка на Иван Урумов участват Валентин Ганев, Стефка Янорова, Малин Кръстев, Елена Телбис. 


„Жената от морето“ на Театър „Българска армия“ е последното заглавие от основната селекция на „Варненско лято“. Постановката ще бъде представена три пъти пред публиката в морския град – тази вечер от 18 и утре вечер от 17 и 19,30 часа на сцената на Държавен куклен театър – Варна. „Жената от морето“ е сред най-известните символистични пиеси на норвежкия драматург, баща на модерната драма – Хенрик Ибсен. Пиесата е превръщана в опера, в балада и има няколко екранизации. Творбата е посветена на съдбата на Елида Вангел, омъжена за д-р Вангел, лекар в малък норвежки град. След години отсъствие нейната стара любов – моряк, се завръща и тя е изправена пред тежък избор. През погледа на младата режисьорка Василена Попилиева се получава един интимен спектакъл, изпълнен от опитния актьорски състав на Театър „Българска армия“. В него като основна тема стои стремежът  към вътрешна свобода, „свобода, която идва, когато човек успее да се раздели с онова вътре в себе си, което го държи закотвен на едно място“. 


Представлението „Екселсиор“ на студенти дипломанти от специалностите „Танцов театър“ и „Актьорско майсторство“ на НБУ е тази вечер от 17,30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Думата „екселсиор“ идва от латински и означава „все по-нагоре“. Постановката разказва една абстрактна история, изразена със средствата на движение, танц, визуални ефекти, актьорско майсторство, текст и специфична сценична среда. Целта на студентите от НБУ е да провокират сетивата и да ги „разтворят“ в усещане за настоящето, за мига тук и сега и за вътрешния АЗ.


В последния ден на фестивала е постановката „Корабът нощ“, която е един от акцентите в тазгодишното издание на „Варненско лято“. Началото в събота е в 19,30 часа на Основната сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. В най-новото представление на новооткрития театър „Азарян“ режисьорът Стилиян Петров събира за първи път на една сцена Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската и европейската литература. Текстът разказва за дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Маргьорит Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана й от близък приятел. Режисьорът на постановката Стилиян Петров и драматургът Яна Борисова изследват идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на Дюрас.

Коментари

Новини Варна