IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
20:26 | 28 юни 2016
Обновен: 04:36 | 24 април 2024

На 86 години почина Бъд Спенсър

Светът се прости с уникалният италиански актьор, известен най-вече от спагети уестърните

По материала работи: manager
На 86 години почина Бъд Спенсър

Актьорът Бъд Спенсър почина в римска клиника късно в поделник (27.6.), съобщиха световните агенции.

 

“Татко си отиде в мир, без да страда. Всички - цялото семейтво, бяхме около него. Последната му дума беше “Благодаря”, съобщи Джузепе, син на Карло Педерсоли. Дори запален киноман би попитал: “Кой е този?” Това е рожденото име на бъдещата звезда на спагети уестърните. На снимачната площадка му търсят “американско име”. Докато партньорът му Марио Джироти избира Терънс Хил от списък с 20 имена, получен от продуцентите, Спенсър предпочита комбинация от името на починалия през същата година негов любим актьор Спенсър Трейси и първата сричка на любимата му бира “Будуайзер”. Карло има още една причина да се скрие зад друга самоличност.


Не иска да раздава юмруци на екрана с името, с което е прочут с шампионски титли в плувния спорт - бил е седемкратен шампион на Италия на 100 м, има успехи в щафети и във водната топка.

 

При новината за смъртта на актьора многобройните му почитатели изразиха почитта си в социалните мрежи.

 

Премиерът Матео Ренци написа в туитър: “Сбогом, Бъд Спенсър! Ние всички толкова те обичахме!”

 

Министърът на културата Дарио Франческини отдаде почит на “един голям изпълнител от нашето кино, който в своята дълга кариера успяваше да развеселява цели поколения и да завладява публиката си с голям професионализъм”.

 

“Почивай в мир, Бъд Спенсър. Сърцето ми е с твоето семейство!”, писа новозеландският актьор Ръсел Кроу в Туитър.

 

Бъд Спенсър е роден на 31 октомври 1929 г. в Неапол. По образование е бъдещият актьор юрист. Интересна част от биографията му е, че е бил професионален плувец, първият италианец, преплувал 100 м свободен стил за по-малко от една минута. Участвал е три пъти в олимпиади. През 50-те години Спенсър става първият човек, преплувал Неаполитанския залив в посока Капри-Неапол (30 км).

 

Биографията му е изключително пъстра, но този опит му помага по-късно в киното - следва химия, после прехвърля право и дори е доктор на юридическите науки.

 

Семейството му живее в Южна Америка, където е бил работник във фабрика в Рио де Жанейро, библиотекар в Буенос Айрес, секретар в италианското посолство в Уругвай, надзирател на строежа на панамериканската магистрала. Завръща се в Италия през 1948 г. Бащата на съпругата му Мария - Пепино Амато, е един от най-известните италиански филмови продуценти (“Сладък живот”). С Мария имат три деца.

 

През 1965 г. Спенсър основава продуцентска компания, която продуцира предимно документални филми за животни за телевизия РАИ. Покрай снимките за филма “Давайте още, момчета!” се запалва по летенето.

 

Композира песни за известни изпълнители като Рита Павоне, Орнела Ванони и Нико Фиденко, пише и музика за филми, свири на китара в барове и клубове.

 

През 2005 г. Спенсър прави опит да влезе в политиката, кандидатирайки се за регионален съветник за областта Лацио от партията на Силвио Берлускони, но губи изборите.

 

Кариерата на Спенсър в киното започва с роля като статист в гвардията на император Нерон във филма Quo vadis от 1951 г. През 1959 г. играе в “Ханибал”. Любопитното е, че в този филм участва и неговият партньор на екрана Терънс Хил, но по това време двамата още не се познават.

 

24 часа

Коментари

NataliaEpigh ( преди 1 година )
Соглашусь с автором, действительно я сама столкнулась с рядом заболеваний, бесмысленная трата денег на обследование, обратилась к доктору жукову, он внимательно изучил вс, сделала полное обследование сразу, и видно было через неделю как общее состояние улучшилось, поэтому здесь больше всего зависит от человека кто вас обследует, очень много врачей которые не хотят вникать в ваши болячки
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна