IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
12:56 | 29 юни 2016
Обновен: 21:27 | 24 април 2024

Фотоекспозиция показва "Моста между поколенията" във Варна

Над 3600 души редиха моста с културни прояви в продължение на три месеца

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фотоекспозиция показва "Моста между поколенията" във Варна

Есенцията от 3 месечен събитиен комплекс от културни дейности с участие на деца и младежи, девойки и възрастни ще бъде показан в арт галерия „Импулс“ във Варна до 15 юли. В продължение на пет години Асоциация „Да съхраним жената” работи по проект „Мост между поколенията“, осъществен с помощта на Община Варна чрез фонд ‚Култура“. Той е посветен на кампанията „Варна-Младежка европейска столица 2017“. Повече от 3600 души са участвали в проявите чрез площадни и отворени програми. Организаторите споделят постигнатото от 3-месечния си труд така – „Три поколения работиха заедно в занаятчийските работилници по тъкачество, художествени занаяти и шев и кройка. На кръгла маса те дискутираха темата за ролята на жените в българската култура, духовност и традиции, танцуваха и пяха на концерт-спектакъла в зала Пленарна на Община Варна. На пленер - „Рисуване на открито“, рисуваха върху 25 статива и 100м. платно пред х-л „Черно море“, за да претворят вдъхновението си за България, за рода и за семейството, чрез ценностите и народните традиции.

 

Открита беше изложба в Арт Галерия „Графит“ - „Опит за летене“ – VII издание, в която участват художници от 4-89 годишна възраст. В практическите дейности се включиха доброволци от Морска гимназия. Връчиха се сертификати за успешно завършилите курса за обучение на Доброволец, благодарствени адреси получиха подкрепящите организации и партньорите по проекта. Всички участници получиха грамоти. Събитието бе уважено от г-жа Монка Николова, директор на ОДК, Петра Димитрова мениджър на Арт Галерия „Графит“, Паруш Парушев ръководител на ателие „Червен площад“, Радослава Стайкова старши учител от ОУ „Капитан Петко Войвода“, ръководители, преподаватели и учители в школи и арт ателиета, от ОУ „Добри Чинтулов“, ДГ „Звездичка“ , доброволци, представители на медиите и много участници. Така заедно трите поколения преминахме по един чуден мост, който през годините ни дава сила и вдъхновение – „Мостът между поколенията“. Мост, който е свързваща здрава връзка между стари и млади, между минало, настояще и бъдеще.“  Всеки, който иска да види моменти от тези събития, може да разгледа фотоекспозицията до средата на юли.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна