IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
14:53 | 14 юли 2016
Обновен: 21:31 | 24 април 2024

Балерини от ОДК-Варна спечелиха злато от Световния танцов шампионат

Конкурсът, в който взеха участие 71 балетни школи от цял свят, се проведе в Канада

По материала работи: Пламен Янков
Балерини от ОДК-Варна спечелиха злато от Световния танцов шампионат

От 5 до 10 юли в Монт Тремблант, Канада се проведоха финалите на DANCE WORLD CUP-Световен танцов шампионат, който е под егидата на ЮНЕСКО. За финалите от българска страна  бяха класирани Веселина Илиева и Велина Иванова от школа „Балет“ при ОДК-Варна с балетен педагог Татяна Костова. Квотите за финалите децата завоюваха от квалификация, която се проведе в Букурещ, Румъния през м. ноември 2015 г.

 

Пътуването до Канада на учителя и нейните възпитанички стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“. Те осигуриха средства за самолетните билети и таксата за участие в размер на 9 000 лв.

 

В световния конкурс участие взеха 71балетни школи от различни краища на света. След тържествената церемония по откриването се проведе съпътстващ семинар на световната танцова организация CID. От присъстващите  балетните педагози, единствено госпожа Костова беше поканена да изнесе  доклад, който беше  на тема „Да вдъхнем любов към танца и да построим мост към доброто“.

 

В конкурсната програма Велина-15 г. и Веселина - 9 г.  се представиха в раздели „Класически танци“ и „Характерни танци“.

За прекрасните си изпълнения и двете бяха класирани на призовите места. Велина завоюва две първи места от двата раздела.Веселина завоюва първо място в раздел „Класика“ и второ място в раздел „Характерни танци“, като за вариацията на Сванилда от балета „Копелия“, освен със златен медал, беше удостоена и с купата на конкурса.  

Коментари

Новини Варна