IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
17:30 | 28 юли 2016
Обновен: 14:30 | 20 май 2024

Платна на световноизвестни балкански художници излагат в галерия „Графит“

Подредена е и самостоятелна изложба на македонския автор Мице Янкуловски

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Платна на световноизвестни балкански художници излагат в галерия „Графит“ от днес до 31 август. Официалното откриване на съвместната експозиция „Балкански пътища“ и на самостоятелната - „Форми“ на Мице Янкуловски,  е утре вечер. „Творбите така добре се вписват в артистичното пространство на галерия „Графит“, все едно са правени за нея”, отбеляза Мице Януловски. Той е във Варна в качеството си на творец и на представител на Музея на рисунката „Остен“ в Скопие. 14-те платна на балкански автори, които са подредени в галерия „Графит“, са част от колекцията на музея. Повечето представени творци са носители на “Гран при” на биеналето на рисунката, което се провежда в македонската столица. „Рисунката е основополагаща за творчеството, всичко тръгва от нея, независимо дали става въпрос за живопис, за графика, за скулптура или пърформанс. Тя е първото изразно средство на всеки артист, тъй като пренася идеите му на хартия. Затова носители на “Гран при” от биеналето на рисунката са и концептуалната артистка Марина Абрамович, и световноизвестният скулптор Тони Крег, и Кристо. А рисунката също може да бъде сама по себе си произведение на изкуството“, отбеляза Корнелия Конеска от музея „Остен“. Организацията е със 70- годишна история, а във фонда й има над 8000 произведения, сред които творби на Пикасо, на Салвадор Дали, на Вазарели, на Рембранд. 


Голяма част от платната от експозицията „Балкански пътища“ в галерия „Графит“ са с размери 195х285 и са правени по време на различни пленери, организирани от музея „Остен“. Сред тях са и творбите на двама варненски художници – проф. Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов. „Българското участие в различните прояви на музея „Остен“ е доста сериозно“, отбеляза Мице Янкуловски. 


Сред впечатляващите произведения, които могат да се видят в изложбата „Балкански пътища“, е творба от цикъла „Кухнята“ на световноизвестната концептуална артистка от Черна гора Марина Абрамович. Това е един от седемте отпечатъка на графиката, която струва между 50 000 и 300 000 долара. С творбата Марина Абрамович печели “Гран при” на Биеналето на рисунката в Скопие през 2014 г. „Цикълът „Кухня“ е посветен на Майка Тереза и разглежда ролята на жената в обществото“, каза Корнелия Конеска. Въпреки натоварения си график Марина Абрамович е изразила подкрепата си за идеята изложба, подобна на „Балкански пътища“, която обединява именити балкански творци, да гостува във всяка държава, от която има представител сред авторите. Тя е заявила готовност да се включи отново във форума през 2018 или 2019 г. „Идеята за балканското начало, за общите ни корени и за нещата, които ни свързват, е това, което привлича Марина Абрамович за участие в проекта“, отбеляза Корнелия Конеска.


Интересна е техниката, с която са изработени две от творбите от изложбата „Балкански пътища“. Новаторски подход е използвал младият македонски автор Игор Йосифов, който живее в САЩ. Той е изобразил мистични персонажи, които наподобяват духове, като е използвал прогаряне върху платно. „Прави се шаблон от хартия, който се изгаря по автентична техника. Освен на платно много добър ефект се получава и върху специална дебела ръчно правена хартия“, поясни Венцеслав Антонов. 


Смесена техника при изобразяването на творбата си е употребила младата авторка от Сърбия Тияна Коич, доцент по анатомично рисуване в Белградската художествена академия. Тя е използвала живописен и графичен ефект върху алуминиево фолио. 


В експозицията може да се види и творба на Владимир Величкович – академик на Франция, Сърбия и Македония, един от най-добре платените художници от балкански произход след Кристо и Марина Абрамович. 


„С изложбата сме се стремили да поставим фокус върху тези имена, които прославят по света Балканския регион като място, в което изкуството се развива. Повечето от тези творци работят в чужбина и са получили международно признание“, отбеляза Венцеслав Антонов. 


Освен 14-те автори, включени в изложбата „Балкански пътища“, в галерия „Графит“ могат да се видят и характерните живописни творби на Мице Янкуловски. 


Представителите на музея „Остен“, които гостуват във Варна, обявиха и идеята си да бъдат учредени награди за „Балкански художник на годината“ и „Млад балкански художник на годината“. Предвижда се творчески асоциации от всяка държава да излъчват по един кандидат във всяка категория, а жури да определи победителите. 

 

 

ТВОРБАТА на проф. Стоимен Стоилов.

 

ИЗОБРАЖЕНИЕТО, ПОСТИГНАТО чрез уникалната техника на прогаряне, от младия македонски творец Игор Йосифов.

 

КАРТИНА от изложбата „Форми“ на Мице Янкуловски.

 

ТИЯНА КОИЧ е използвала в произведението си смесена техника.

 

 

 

ВЕНЦЕСЛАВ АНТОНОВ е вторият български автор, представен в съвместната изложба на именити творци от Балканите.

 

МИЦЕ ЯНКУЛОВСКИ И КОРНЕЛИЯ КОНЕСКА от музея „Остен“ в Скопие.

 

ОЩЕ ЕДНА ТВОРБА от изложбата „Балкански пътища“.

 

ПРОСТРАНСТВОТО НА ГАЛЕРИЯ „ГРАФИТ“ е много подходящо за експозицията, категорични са инициаторите на международния проект.  

 

 

 

Полина Петрова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна