IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
16:48 | 2 август 2016
Обновен: 16:13 | 3 май 2024

Коста Базитов: Международният панаир на занаятите и изкуствата e част от пулса на Варна

Това каза заместник кметът при откриването на юбилейното 20-то издание на проявата

По материала работи: Слав Велев
МНОГО ДЕЦА ПЯХА И ТАНЦУВАХА заедно с Деси Добрева по време на откриването. Снимка Ели Маринова

"Ако някой градове "дишат", то Варна живее. И усещането за този пулсиращ живот се създава и от такива изложения, като Международния панаир на занаятите и изкуствата Булгарика“ . С тези думи заместник кметът на община Варна Коста Базитов откри 20-то юбилейно издание на проявата. Концерт-спектакъл на Деси Добрева и Ансамбъл "Варна" беше специалния поздрав към всички присъстващи. Деси изпълни някои от любимите песни на всички българи: „Лудо младо“, „Македонско девойче“, „Катерино моме“, „Девойко мари хубава“, „В рози от мъгла“, „Детелини“, „Една българска роза“ и др. Много деца се качиха на сцената, за да танцуват и пеят заедно със слънчевата изпълнителка. 


На официалната церемония по откриването на 20-то юбилейно издание на Международния панаир на занаятите и изкуствата присъства и италианският консул във Варна и Бургас Антонио Таркуинио, който миналата година беше участник в изложението. През тази година той е съдействал за гостуването на каменоделци от Апенините. Скулптори от Ботуша, както и родни творци, ще представят на живо уменията си пред посетителите на панаира в рамките на проекта "Красотата на камъка: Италия-България". 


Поздравителни адреси към участници и организатори бяха прочетени от името на кмета Иван Портних и председателя на общинския съвет Тодор Балабанов. "В богатия летен културен календар на Варна вече  има запазено място този формат, който съхранява, популяризира и съчетава по един уникален начин традиции и съвременни тенденции в областта на художествените занаяти и приложните изкуства“, се казва в приветствието на градоначалника. "Щастливи сме, че в продължение на двадесет дни нашият град ще бъде домакин на талантливи майстори от цялата страна. Майстори, които чрез магията на ръчно изработени експонати не само завладяват сетивата, но и спомагат за отстояване и популяризиране на българските традиции и история“, гласи част от поздравителния адрес на председателя на общинския съвет.


В края на церемонията по традиция прозвуча химнът на България, след което панаирът на занаятите бе официално обявен за открит. Изложението е около сцена „Раковина“ и ще продължи до 21 август.


Утре вечер в Арт салона на Радио „Варна” ще бъде открита изложбата на номинираните в традиционния за програмата на Международния панаир на занаятите и изкуствата конкурс за млади автори в направленията живопис, графика и скулптура.Председател на журито е художничката Марина Варенцова- Русева, която е носител на Награда "Варна"
 

 


ТАНЦЬОРИТЕ ОТ АНСАМБЪЛ ВАРНА също повдигнаха градуса на настроението с кръшните си хора.  Снимка ЕЛИ МАРИНОВА

 


 

Коментари

Новини Варна