IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
18:16 | 8 август 2016
Обновен: 20:23 | 10 май 2024

Скулптура на Богородица от стъкло спечели конкурса „Уникати“

Второто място си поделиха учител и ученик

По материала работи: Слав Велев
Скулптура на Богородица от стъкло спечели конкурса „Уникати“

Скулптура на Богородица от стъкло спечели тазгодишното издание на конкурса „Уникати“, който се провежда в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика”. Автор на творбата е Боби Коруджиков.

 

ПОБЕДИТЕЛЯТ БОБИ КОРУДЖИКОВ с творбите си „Докосване“ и „Богородица“. 

 

„Скулптури от стъкло правя активно от 4-5 години. Вдъхнових се от произведенията на Лъчезар Бояджиев, който е един от малкото българи, които се занимават с тази сложна технология. Той живее и работи в САЩ, където е много популярен. В България освен мен още двама-трима са авторите, които правят скулптури от стъкло. Около 3 месеца отнема изработването на една творба, а калъпите, в които те се сушат, тежат над 100 килограма“, разказа на среща с журналисти носителят на първата награда.

 

Скулптури от стъкло за първи път се представят в конкурса „Уникати“. „Всички от журито бяхме единодушни с решението си творбата „Богородица“ да заеме първото място. Тя въплъщава ефекта на витража, на прозрачността на стъклото и ефекта на обем на пластиката. Оригиналното решение на автора може би нарушава някои канонични норми на образа на Богородица, но носи най-важното – внушението за святост. Ефектът се получава от прозрачността на стъклото и от златния цвят, който авторът е използвал“, коментира председателят на журито в конкурса „Уникати“ проф. Вячеслав Бабияк.

 

Боби Коруджиков е участвал в конкурса с още една творба – „Докосване“. „Скулптурата впечатлява със своя цвят и форма. Много пластично е структурирана, а центърът, който наподобява капка, внушава идеята за докосването между двете отделни части“, коментира художничката Марина Варенцова – Русева, която също е част от журито.

 

Интересно тази година е, че второто място си поделят учител и ученик от училището за каменоделци в село Кунино. С творбата си от гранит „Паисий Хилендарски“ Филип Филипов спечели и конкурса за млад автор тази година. В „Уникати“ той си подели второто място със своя учител Стефан Стефанов, който беше отличен за творбата си от варовик „Владислав Варненчик“. „Убеден съм, че България е богата на талантливи хора, които уважават националните корени и традиции и ги съчетават с професионална изработка. Приемствеността между учител и ученик – това е най-важното за истинската школа. В творбите виждаме умението на ученика да вземе най-ценното знание от учителя си и да го пречупи през собствения си авторски почерк. И двете скулптури излъчват мощността на характера и духа на персонажите. Впечатляващи са с дълбочината на образа. Камъкът е материал, който носи хладина, а тези творби излъчват топлина, а очите – святост и сила. Това е много важно за една скулптура – да е одухотворена“, отбеляза проф. Вячеслав Бабияк.

 

„ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК“ (ПЪРВАТА)  НА СТЕФАН СТЕФАНОВ И „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ“ (ТРЕТАТА) са творбите, които си поделиха второто място в конкурса „Уникати“. 

 

Третото място в конкурса „Уникати“ зае миниатюрната дърворезба на Иван Костов „Напрестолен кръст“. „Майсторът много добре познава дървото като материал и работи много фино и професионално с него. В творбата има оригинално композиционно решение, съчетаване на по-едра дърворезба с по-фина и изящна в центъра, където могат да се видят много дребни детайли. Миналата година същият автор участва в конкурса за уникати, аз съм запознат с неговата работа и виждам развитие“, коментира проф. Бабияк.

 

 

 

Общо 15 творби на 12 автори бяха допуснати в конкурса тази година. Те ще бъдат експонирани в артсалона на Радио Варна до 12 август, когато там ще бъде подредена изложба с произведенията от пленера по изящни изкуства, който също е част от програмата на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Победителите в конкурса „Уникати“, както и в другите конкурси, които се провеждат в рамките на панаира, ще получат своите отличия по време на церемонията по закриването на 21 август. 

 

 

 

Полина Петрова

Снимки: Ели Маринова

Коментари

Новини Варна