IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
20:13 | 16 август 2016
Обновен: 19:38 | 6 май 2024

Във Варна се проведе кръгла маса на тема "Църковните изкуства - съхранение и развитие“

По материала работи: Слав Велев
Във Варна се проведе кръгла маса на тема "Църковните изкуства - съхранение и развитие“

В рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” при храм „Св. Архангел Михаил”се проведе кръгла маса на тема: „Църковните изкуства – съхранение и развитие”,

 

В дискусията се включиха представители на ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий“ от Православен Богословски факултет, представители  на  асоциация „Булгарика“ и Духовно-просветeн център „Св. Архангел Михаил”, свещеници, иконописци, дърворезбари и реставратори.

 

Темата на тазгодишното издание на форума бе църковната дърворезба. Църковното изкуство в България е оставило сериозен белег и отразява по категоричен начин образа на изкуството като цяло, в България. По време на Средновековието,  в периода на Турското робство, сме били малко ощетени, но през Възраждането сме показали тази енергия, която  не е могла да се отприщи по време на робството, каза Отец Василий Шаган, предстоятел на храма „Св. Архангел Михаил“.

 

По думите на Отеца можем само да се гордеем със своята специфична църковна живопис, която е уникална, а  нашата дърворезба от Възраждането не може да се срещне  никъде по Балканите. Изяществото сътворено тогава остава в наследство на българските майстори и до днес.

 

Отец Василий Шаган разкри  още пред гостите на кръглата маса, че започва реставрация на раннохристиянски манастирски комплекс от 9 в. в местността „Караач теке“ в близост до село Пчелина край Варна. Манастирът е от времето на цар Борис I.  Наричан е още царският манастир „Св. Богородица“ . Там са открити печати на великите български царе Борис, Симеон и Петър. Съществува хипотеза, че един от откритите гробове е на самия цар Борис I.

 

Този манастир е свидетелство за значимата и богата история, случила се  по земите на днешна Варна, завещана от Първото българско царство . Дава реална  представа за мащаба и големия размаха, с който Българското царство е разпространявало християнската вяра чрез книжовността, каза още духовникът.

 

Макетна възстановка на комплекса визуализира уникалната архитектура на светата обител.Комплексът е разполагал с голям скрипториум, лежащ на площ от 400 кв. м., чудотворно аязмо и църква. Скрипториумът е доказателство, че там, чрез  писмеността на светите братя Кирил и Методий и делото на техните ученици са преписвани и превеждани  книги, които дават енергията на духовността в България, каза още свещеноикономът.

 

Елисавета Илиева

 

Коментари

Новини Варна