IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
16:20 | 8 септември 2016
Обновен: 03:18 | 15 май 2024

Деца ще получават нова книжка срещу стара хартия във Варна

Кампанията стартира на 17-ти септември

По материала работи: Юлиян Атанасов
Деца ще получават нова книжка срещу стара хартия във Варна

Нова вариация на приказката „Сливи за смет“ е националната кампания „Стара хартия за нова книга", която тази година ще гостува и във Варна. Морската столица ще бъде домакин на 17-ти септември от 10.00 до 14.00 часа на входа на Морската градина, съобщават организаторите. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книжка по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Четвъртото издание на кампанията „Стара хартия за нова книга" идва заедно с приготовленията за новата учебна година през септември. Под надслов „Почисти и прочети" децата ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците – и междувременно сами да си изберат книжки.

 

Малките любители на книгата ще гледат еко-постановката „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка" – три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. Ще има забавни викторини на литературна и еко-тематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители, с музика, танци, игри и предизвикателства.

 

Лице на кампанията „Стара хартия за нова книга" тази година е Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал „ГДВ". Децата, участвали в празника, ще имат възможност да спечелят билети за филма. Кампанията ще премине още през градовете София, Хасково и Русе. Хиляди деца са участвали в инициативата през изминалите три издания със събирането на десетки тонове хартия за рециклиране. Никой не се съмнява, че можете и обновявате библиотеката на своите деца, но включвайки се в кампанията, вие можете да провокирате у тях и мислене за грижа към планетата.

Четете още: България с щанд на Международния панаир на книгата в Пекин

Коментари

Новини Варна