IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
11:56 | 22 септември 2016
Обновен: 03:23 | 26 април 2024

Жорди Савал пристига във Варна

Световно признатият популяризатор на бароковата култура идва за финалните концерти на „Варненско лято“ 2016

По материала работи: Пламен Янков
Жорди Савал пристига във Варна

Муузикалната общност във Варна очаква голямата звезда, която идва за финалните концерти на „Варненско лято“ 2016 – Жорди Савал - световно признатия популяризатор на бароковата култура и на нейната среща с етническите традиции.


Каталунският маестро е не само виртуоз на виола да гамба, носител на най-големите музикални отличия. Той е мислител, който превръща своите концерти в мостове между култури и цивилизации. Тази пролет Савал изнесе концерт сред бежанците в Кале - в най-големия бежански лагер в Европа, станал известен като „Джунглата“, където са събрани между 3500 и 5000 бежанци. Заедно с още петима музиканти – грък, българин, евреин, сириец и турчин той интерпретира древни ислямски мелодии, представи и старинни сирийски и ливански напеви. Българският кавалджия Недялко Недялков беше част от ансамбъла. По време на концерта към музикантите около световноизвестния виолист се присъедини и 30-годишният афганистански бежанец Измаел, който живее в бунгало в Центъра за настаняване и никога не се разделя от своя инструмент – дамбура. Савал свири и на старинния арабски рабаб – обичан в ислямския свят струнен инструмент, интерпретира мелодии от България, Мароко, Испания, Турция, Сирия и Ливан.


Българска следа има и в неговия проект за трагедията на катарите и богомилите. Кавалът отново е на Недялко Недялков. 


Интервютата, които Савал дава, са истински философски пътувания в дълбочините на музиката и отношенията между хората. „Музиката е първият език, който разбираме – казва в едно от тях Савал. - Когато човек се роди, той не разбира думи или езици, но разбира музиката, която му припява майка му. Така че музиката е първият език на човека. Музиката е и последното нещо, което звучи, когато човек напусне белия свят. Музиката също така е и езикът на паметта – тя прави възможното, за да запомним нещо, дори без даже и да го записваме. Докосването на мелодията, на ритмиката е онова, което ние никога не забравяме. А паметта е най-важният елемент на всяка цивилизация.“


„Когато каталунският изпълнител на виола да гамба Жорди Савал представи своите три концерта в Музея Метрополитън, музикалните границите сякаш се стопиха една след друга - границите между минало и настояще, между композиция и импровизация, популярно и класическо, Изток и Запад. Вековни песни и танци засияваха с тъга и се пълнеха с енергията на радостта. Звуците на дузина различни народи и на три световни религии живяха заедно в тази богата правдоподобна утопия.“ – пише за него The New Yorker.


Във Варна маестро Савал ще изнесе бляскава програма под мотото „Марен Маре - Виолите на Луи XIV“. Той ще излезе на сцената на Аулата със своите уважавани колеги - Филип Пиерло – виола да гамба, Михаел Берингер – клавесин, и Ролф Лислеванд – теорба, разновидност на лютнята, и китара. Ще прозвучат творби от епохата на Краля Слънце с автори Марен Маре /1656 – 1728/, Жан дьо Сент-Коломб /около 1640 – 1700/, Франсоа Купрен /1668 – 1733/.


Жорди Савал десетилетия наред изучава, издирва, изследва и съживява стотици произведения от минали епохи и ги представя на концертния подиум. Записва и издава над 200 албума с музика от Средновековието, Ренесанса и Барока. Носител на многобройни музикални награди, сред които и „Грами“. Той е един от световните вдъхновители на срещата на културите от различни времена и географски точки. 


Каталунският рицар на духа пристига във Варна за своя концерт на 23 септември от 19:00 часа в Аулата на Икономически университет.


Празнични цени за трите барокови концерта на финала на Варненско лято от 22 до 24.09. осигуряват организаторите, ако билетите се закупят предварително от Фестивалния и конгресен център. Два билета са на цената на един. Цените са от 5 лв.

 

Четете още Хелзинкското бароково трио гостува във Варна

Коментари

Новини Варна