IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:20 | 24 септември 2016
Обновен: 17:22 | 17 април 2024

Босоноги девойки пресъздадоха древния ритуал по мачкане на грозде

Момичетата в бели носии влязоха в хилядолетния скален съд в подножието на връх Аида

По материала работи: Борис Проданов
Босоноги девойки пресъздадоха древния ритуал по мачкане на грозде

Древен тракийски ритуал по мачкане на грозде за вино пресъздадоха босоноги девойки на местността Шарапаните край националния курорт Хасковски минерални бани.


Момичетата в бели носии влязоха в хилядолетния скален съд в подножието на връх Аида, в който се предполага, че траките са мачкали гроздето за вино.


Богът на виното поведе процесията към набраното вчера край Сусам грозде под погледите на десетки, дошли на Шарапаните на наблюдават възстановката. Повелителят на виното има различни имена – Дионис, Бакхус, Загрей. Траките са първите производители на вино в тези земи. Според археолозите издълбаните скални съдове над Баните са от VIII-VI в. преди Христа. Според друга версия за предназначението им издълбаните скали са били ползвани за добив на злато.


Траките са считани за едни от най-добрите винари в Античността. Първите лози са пренесени от тях от Близкия и Средния Изток на територията на днешна Южна България.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Садим само по 1 % лозя годишно до 2030 г., според нов закон за виното

Коментари

Новини Варна