IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
18:05 | 27 септември 2016
Обновен: 10:18 | 9 април 2024

„Присъствието“ на Димитър Манолов отново ще търси с картини галерия „Арт Маркони“

Творбите в тази изложба обхващат период от 2004 до 2010

По материала работи: Юлиян Атанасов
„Присъствието“ на Димитър Манолов отново ще търси с картини галерия „Арт Маркони“

„Присъствие - 3” е именувала новата изложба живопис на Димитър Манолов галеристката на „Арт Маркони“ Ваня Маркова. Откриването е на 29 септември от 18.30 часа. Ценителите  могат да я разгледат  до 12 октомври.  Третата изложба под надслов „Присъствие“, посветена на творчеството на варненския художник Димитър Манолов, включва творби от различни негови периоди, техники и експерименти в стиловете. Селектирана от неговата дъщеря – изкуствоведът Мая Манолова, както и в предишните /2014 и 2015 г/, няма претенции за представителна колекция. Желанието ни е, да напомняме всяка година за този, не достатъчно оценен приживе, но интересен, дързък в търсенията си и с тънка чувствителност за нюансите автор – споделя Ваня Маркова. Творбите в тази изложба обхващат период от 2004 до 2010. Те не са тематично подбрани. Идеята е да се покаже целият му творчески диапазон преливайки от нежната, приглушена, потънала в тайнственост изразност до ярките, контрасти и линеарната отсеченост на кубистичните му експерименти.

 

 Димитър Манолов, запазил завиден творчески потенциал на почтена възраст е дълбоко свързан със съвременната модерна живопис. Подбраните в изложбата картини показват неговият жив интерес, смело въображение, чувствителна четка и енергичен дух. Творец, който умее да те накара да почувстваш силата на ураганната, разбиваща се в брега вълна, побрала се в една миниатюрна творба 6х6 см. и стаеното очакване в женското тяло – само с няколко смели щриха. Моите акценти в тази експозиция са: две женски тела решени в сфумато, в които рисунъкът е до толкова фин и стаен, че силуетите трудно се улавят и обхващат от пръв поглед и четири миниатюри – 5 х 5 см., разкриващи истинско владеене на четката и цветността.  Мая Манолов подготвя и каталогът на Димитър Манолов, който ще бъде отбелязан с няколко изложби включващи Варна, Пловдив, Бургас, Пазарджик и София.  За себе си и изкуството си Димитър Манолов казва: „Творчеството ми представлява вечно търсене, неудовлетворение, издирване на най-адекватната форма. Процесът на създаване прилича на дълъг път, който има множество малки разклонения.Отбиваш  се и когато стигнеш до края, осъзнаваш, че това е поредната задънена уличка. Връщаш се и поемаш по друга.” 

 

 Роден през 1932 г. във Варна, където живее и работи. Работи в областта на живописта - морската тематика, пейзажа, актовата живопис, фигуралната композиция, натюрморта и портрета. Член е на СБХ. Неуморимата му четка и търсещ творчески дух, който не го напуска до последния миг от живота му, оставят богато наследство от картини. 80 - годишния си юбилей през 2012 г. отбелязва с грандиозна изложба в галерия „Графит“/ Варна, чиито зали изпълва до краен предел. Във всяко негово платно се усеща свободният творец, необременен от условностите на времето и модните течения, експериментиращ смело и със замах. Почива на 24 юни 2013 г във Варна.

Четете още: „БЕЗБОГ“ прибави към трофеите си и „Златна роза“ от Варна

Коментари

Новини Варна