IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
15:04 | 17 октомври 2016
Обновен: 11:41 | 25 април 2024

„100 години – 100 плаката“ гостува във варненската библиотека

Изложбата ще радва читателите в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ до 30 октомври

По материала работи: Борис Проданов
„100 години – 100 плаката“ гостува във варненската библиотека

„Библиотеките трансформират“ и „Разгърни силата на въображението си“ са част от посланията на гостуващата в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна изложба с плакати от цял свят. 

 

„100 години - 100 плаката“ е инициатива на фондацията „Деца на България“ , част от общонационална кампания за публично четене на глас, и ще гостува в града до 30 октомври. 
 

„За нас е истинско удоволствие да приемем библиотечни плакати от цял свят, насърчаващи четенето – сподели с нас  Кристиана Димчева, главен библиотекар в РБ „Пенчо Славейков“. – Към тях сме добавили и познати на варненци плакати от различни наши инициативи, свързани с четенето и книгата.“
 

Плакатите споделят с публиката светове от 1890 г. до наши дни, а авторите им ни придружават на просветляващи пътувания с посланията на САЩ, Канада, Русия, Китай, Испания, Обединеното кралство и България.


„Плакатите съдържат и носят послания, разкриват един друг прозорец към света в този необикновен процес на създаване на личността, когато се общува с книгата. Едновременно с това е и едно обръщане към семейството, защото четенето тръгва именно от дома, където родителите дават пример на децата в периода на тяхното израстване и формиране на личността. Плакатите са насочени и към най-малките деца, които четат и толкова са захласнати от четенето, че дори малкото паяче наднича с любопитство, за да види какво е това, което малкото човече държи“, добави с усмивка г-жа Димчева.

 

Изложбата привлича погледите и със своите цветове, и се радва на голям интерес от страна на читателите.

 

Мариана Стойкова

 

снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

Коментари

Новини Варна