IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:59 | 18 януари 2017
Обновен: 00:23 | 16 април 2024

Изложба от фотографии показва Литва в Градската Художествена Галерия

Плеяда от литовски фотографи са уловили визуалната история на всекидневието на страната си

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба от фотографии показва Литва в Градската Художествена Галерия

Изложбата Всекидневие: Литва във фотографии ще бъде открита на 20 януари от 18:00 ч. в Градската Художествена Галерия във Варна. Експозицията е част от огромната колекция на Фотографската галерия в Каунас на Литовския фотографски съюз и ще бъде представена от галерия Gallery Synthesis, PhotoSynthesis по покана на Градска Художествена Галерия - Варна. Ще бъдат показани творби на изключителните литовски фотографи Витас Луцкус, Ромуалдас Пожерскис, Антанас Суткус, Алгирдас Шешкус, Ромуалдас Ракаускас, Александрас Мацияускас, Гинтарас Чезонис, Донатас Станкевичус, Миндугас Ажушилис, Миндугас Кавалиаскас и Артурас Валиуга.

 

Изложбата е продължение на изградените през 70-те години контакти и обмен на идеи и изложби между фотографските общности в България и Литва. Включва 78 фотографии на единадесет литовски фотографи, представящи работата на три поколения фотографи. Най-възрастните участници са родени през 1938 година, а най-младият през 1987. Снимките покриват период от над петдесет години като първите са правени през 60-те години на двадесети век, а последните през 2012-та година. Избраните творби са свързани с темата „Всекидневие”. По време на изложбата ще бъдат представени фотокниги издадени от Фотографската галерия в Каунас и Литовския фотографски съюз.

 

За запазването на връзките между отделните поколения фотографи в Литва, Александрас Мацияускас, участник в изложбата, споделя: „Между поколенията не са нужни мостове, поколенията трябва да сa като потоци, които се вливат едни в други.” Тази фотосбирка разкрива своеобразни документи, съхранили всекидневие, видяно и уловено от фотографите в различни времеви периоди, независимо от историческия и политически контекст, в който тяхната артистична работа е била поставяна. Фотографската работа е насочена към пресъздаване на вътрешния и външен свят на хората. Всеки фотограф е попаднал в този свят в различно време и място и го е пресъздал по уникален начин. Фотографиите могат да бъдат разгледани до 5 февруари. 

Четете още: Star Wars: Диего Луна заби бившата на Брадли Купър

 

Коментари

Новини Варна