IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
07:30 | 2 февруари 2017
Обновен: 16:14 | 3 май 2024

И на 95 години Стоянка Мутафова на сцена

„Госпожа стихийно бедствие“ е най-гледаният спектакъл за последните 25 години

По материала работи: Пламен Янков
И на 95 години Стоянка Мутафова на сцена

Най-възрастната играеща актриса в света Стоянка Мутафова навършва днес 95 години. На връх рождения си ден Стояна отново се качва на сцената на театър „Сълза и смях“ и за повече от хиляден път ще постави пиесата „Госпожа стихийно бедствие“, с колегите си Николай Атанасов-Шуши и Адриана Андреева. Актрисата се завърна на сцената преди няколко седмици, след като прекара известно време в болница в края на миналата година. Тогава тя почувства сърдечна слабост, което наложи лечението ѝ.

 

Комедийната актриса ще излезе на сцената в страхотна черна рокля от френски коприни и дантели - идеален фон за любимите й перли. Тоалетът е подарък от Петя Романова - продуцентката, която миналата есен организира турнето на звездата в Северна Америка.

 

Очаква се на спектакъла да присъства и президентът Румен Радев, който не крие че е почитател на голямата българска актриса.

 

Стоянка Константинова Мутафова е може би най-смешната българска актриса. Истинското име на комедийната звезда е Стояна-Мария, но в първия афиш е записана Стоянка и тя решава да запази артистичното прозвище. По онова време се смята, че “к”-то в едно име носи късмет.

 

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет Св. Климент Охридски и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., а макар и пенсионирана, продължава да се подвизава на неговата сцена и днес.

 

Стоянка Мутафова е участвала в много български филми като „Специалист по всичко“, „Любимец 13“, „Топло“, „Бялата стая“, „Кит“, „Езоп“. Развихря се главно на театралната и на естрадната сцена. Класическият й образ е Баба Гицка от „Големанов“.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна