IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
11:40 | 21 февруари 2017
Обновен: 07:27 | 25 април 2024

Децата на Варна ще празнуват 3 март

Над 100 гайдарчета от Хуманитарна гимназия, ОУ „Антон Страшимиров”, гайдарски състав „Диньо Маринов” ще огласят парка точно в 12:30 ч.

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

За четвърта поредна година „Децата на Варна празнуват 3 март” в Детски кът- Варна Морска градина. Събитието е част от честванията на Община Варна за 3 март. Отново над 100 гайдарчета от Хуманитарна гимнзия, ОУ „Антон Страшимиров”, гайдарски състава „Диньо Маринов” ще огласят парка точно в 12:30 ч. на 3 март. Тази година репетициите започнаха още от първите дни на 2017 г. Малките музиканти ще изпълнят „Лудогорско” и „Право” хоро. Организаторите приканват както предни години, всеки който има гайда или друг народен инструмент и се чувства българин да засвири с децата на град Варна.

 

Освен традиционното масово изпълнение на гайди в програмата тази година, ще вземат участие и деца от ДЮТ „Златното ключе” който ще изпълнят монолози от известни възрожденски пиеси. Традиционното празнично хоро в езерото ще поведат децата от детския танцов ансамбъл „Искра” с ръководител Петър Иванов. Тази година сцената ще е с размери 10 на 12 метра, за да може да побере всички участници в събитието който ще са над 300 деца.

 

Новата атракция на празника ще са двете кончета Трезор и Борадо. Те са специално обучени от треньора Павлин Димитров за работа с деца и масови събития. Жребците ще могат да бъдат яхнати за снимка с четническа униформа и старинна сабя предоставена от Детски кът - Варна. Фотосите ще са безплатни, единственото условие да носите доброто си настроение за празника. Организаторите приканват колкото може повече посетители да се облекът с народни носи на този най-български празник, за да почетат делото на всички знайни и незнайни герой дали живота си за България.

 

Събитието започва в 12:30 ч. на 3-ти март в „Езерото с лодките” на Морската градина.

Коментари

Новини Варна