IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
17:18 | 21 февруари 2017
Обновен: 14:58 | 25 април 2024

Фотоизложба припомня за Вулкан - култовото артпространство на Варна

Бившата фабрика е обител на свободния творчески дух от 80-те години на миналия век

По материала работи: Слав Велев
Фотоизложба припомня за Вулкан - култовото артпространство на Варна

Фотоизложба "Спомени за Вулкан" на Саркис Саркисян ще бъде открита в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" на 24.02.2017г (петък) от 18:00 часа. 

"Изложбата отбелязва 10 годишнината от края на това, което наричаме "Вулкан"- обител на свободния дух на варненските творци от 80-те години на миналия век.От 1975 г. бившата фабрика Вулкан във Варна се превръща в една истинска фабрика за изкуство. В нея експериментът, бохемата и вдъхновението раждат една свободна територия на изкуството, в която група млади графици и художници като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Александър Капричев, Снежина и Емил Попгенчеви, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Владимир Иванов, Венелин Иванов намират бързо свои последователи сред варненските художници. Вулкан се превръща в комплекс от ателиета, в който работят над 70 творци. Тяхното изкуство е оставило своите живописни следи по стените на сградите. Известният варненски фотограф-художник Саркис Саркисян ги е видял като абстрактнa живопис, спомен за вдъхновението на художниците от Вулкан. Това не са картини, не са стенописи, не са графити, които проблематизират средата, това са постграфитите по стените на Вулкан. Те са документ на времето, а самите фотографски кадри на Саркисян са произведения на изкуството. Това са образи от спомен. Няма го Вулкан и без изкуството пространството е пусто" - отбелязва директорът на ГХГ "Борис Георгиев" Пламена Димитрова-Рачева.

 



 


Изложбата ще бъде открита от варненския художник Георги Лечев в присъствието на автора.

 


Саркис Саркисян се занимава професионално с фотография от 1971г. Работи като фотограф към ОС на БСФ – Варна. Участва в национални изложби на фотографията и е носител на Първа награда на фотоизложба БЪЛГАРИЯ СТАРА И МЛАДА, на бронзов медал на изложба ИНТЕРПРЕС ФОТО, Хавана през 1980 г. Носител на сребърен медал на конкурса на ПЕНТАКОН ОРВО. Същата година получава сребърен медал във фотоконкурса в МОСКВА ПРИГЛАШАЕТ. Участва в конкурси на вестниците Поглед, Работническо дело, Спорт, в Международен конкурс на вестник Съветски спорт. За фотографиите си е отличен със златни медали. Работи като кореспондент на вестник Съветски спорт за България. Неговите снимки от 70-те и 80-те години на ХХ век документират историята на ателиетата на варненските художници във фабриката ВУЛКАН. Представил е над четирдесет самостоятелни изложби с фотография в България, Русия, Украйна, Холандия и др. Член на Съюза на българските журналисти и Председател на групата на варненските фотографи. Има защитено звание фотограф-художник. Живее и работи във Варна.

Коментари

Новини Варна