IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
17:05 | 23 февруари 2017
Обновен: 09:18 | 17 април 2024

Музикалното училище във Варна чества 72 години от основаването си

Учители и ученици канят на концерт утре вечер в Градската художествена галерия

По материала работи: Слав Велев
Музикалното училище във Варна чества 72 години от основаването си

На концерт „72 години от началото“ канят ученици и учители от НУИ „Добри Христов“. Проявата е утре вечер от 18 часа в Градската художествена галерия, а входът е свободен. В концертната програма са включени изпълнения на ученици от всички възрасти. „Надяваме се да демонстрират своя талант и професионална подготовка и с чест и отговорност да защитят оказаното им доверие“, отбелязват от учителския колектив.


НУИ „Добри Христов“ е първото извънстолично музикално учебно заведение в страната. На 25 февруари 1945 г., първооснователите на държавната музикална институция  Христина Стоянова, Найден Найденов, Мила Михайлова и Веселина Зафирова поставят началото на професионалното образование по музика във Варна с Тържествен концерт в залата на Варненската опера.


През годините постепенно се разширява обхватът на музикалните специалности и в момента е обхванат пълният партитурен списък на инструментите в един оркестър - цигулка, пиано, флейта, кларинет, тромбон, валдхорна, солово пеене, виола, виолончело. Включени са и теоретични дисциплини. Обхванати са и всички проявления на изкуството – инструментално, певческо, танцово и изобразително. Деца и младежи се обучават в класика, фолклор, поп и джаз, танц, изящни изкуства, дизайн.


Черно море
 

 

Коментари

Новини Варна