IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
09:47 | 25 февруари 2017
Обновен: 07:55 | 27 февруари 2024

"Музикаутор" и БНР се споразумяха

Двете страни са направили отстъпки и са пред сключване на договор

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Музикаутор" и БНР се споразумяха

От 1 март 2017 г. в ефира на програмите на Българското национално радио отново ще звучи музика от репертоара на "Музикаутор".Българското национално радио и сдружението за колективно управление на авторски права "Музикаутор" постигнаха споразумение, съобщи БНР.След направени отстъпки и от двете страни предстои сключване на договор между двете страни.

 

В резултат на наложената забрана от страна на "Музикаутор" от началото на годината националното радио излъчваше само музика с изтекли или преотстъпени безвъзмездно права от композитори, текстописци и аранжори.Възползвайки се от монополното си положение "Музикаутор" настояваше за рязко увеличение на парите, заплащани от радиото за авторски права на музикални произведения. От радиото заявиха, че искането е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности.

 

До уреждането на взаимоотношенията с "Музикаутор" радиото заяви, че в програмите им ще звучат единствено изпълнения, чиито права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор.БНР благодари на творците, предоставили права за излъчване на съвременна българска  музика, както и на музикалните редактори, справили се с необичайната ситуация.Българското национално радио благодари и на слушателите си за тяхната подкрепа и лоялност.

bgonair.bg

 

Четете още: Изминалата 2016 г. – по-скоро "черна" за света на шоубизнеса

Коментари

Новини Варна