IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Култура
10:33 | 28 февруари 2017
Обновен: 13:42 | 12 април 2024

Откриват изложба, посветена на опълченците, живели във Варна

Експозицията ще бъде открита на 2 март в Музея на Възраждането

По материала работи: Пламен Янков
Откриват изложба, посветена на опълченците, живели във Варна

Изложба, посветена на опълченците, живели във Варна и свързали живота си с града ще се открие на 02 март 2017 г.  от 16.00 ч. в сградата на Музея на Възраждането на ул. Л. Заменхоф  21. В няколко витрини са подредени лични вещи, документи, портрети и отличия. Специално място е отделено на Георги Минков Сивков – единственият опълченец, роден във Варна. Сред експонатите е и последното дарение, направено преди по-малко от година от наследниците му – Удостоверение с отличие за звание „Почетен гражданин на град Варна“ .

 

В самостоятелна витрина е изложена парадната сабя на генерал-лейтенант Тодор Габарев, който по време на Руско-турската война 1877 – 1878 г. е най-младият опълченец. Запазено е и писмото, с което сабята е дарена на музея през 1980 г.

Сред атрактивните експонати е мелничката за кафе, марка „Пежо“, притежание на Никола Корчев, един от спасителите на Самарското знаме в битката при Ст. Загора.

 

Голяма част от снимките и ордените се показват за пръв път пред обществеността. Изложбата ще продължи до 31 март 2017 г.

 

Коментари

Новини Варна