IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
14:58 | 16 март 2017
Обновен: 22:41 | 24 април 2024

Творческа вечер за Борис Георгиев ще има утре във Варна

Ще бъде излъчен филм за големия художник, пътешественик и патрон на Художествената галерия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Творческа вечер за Борис Георгиев ще има утре във Варна

Беседа за  големия художник, пътешественик и патрон на Художествена галерия "Борис Георгиев"- Варна Борис Георгиев подготвят изкуствоведи за утре, 17 март (петък) от 17:00 часа. С беседата "Борис Георгиев в Индия" се отбелязва 80 години от награждаването му с голямата награда „Короната на Италия“ за цялостното творчество (1937г). Беседата включва и представянето на авторския филм на изкуствоведа Пламена Димитрова -Рачева "Пастир на мечтите" посветен на художника.

 

"В навечерието на Новата 1931 година на пристанището в Триест акостира по път за Индия кораба „Конта Россо”. На него се качва един необичен пътник – маестро Борис Георгиев, изпратен тържествено от цяла тълпа поклонници на изкуството му. Заедно с него на палубата на пътническия кораб качват и едно странно, невиждано до този момент превозно средство, сътворено от самия художник. Това е за времето си едно удивително техническо съоръжение преставляващо каравана или Ван, направен върху шаси на камион “Форд” в Германия. Художникът с дарба на всестранно развита личност е изработил собственоръчно този подвижен дом-храм с ателие, библиотека, кухня, спалня и баня. С него като истински „самотен странник по света” ще започне мисионерския си поход в изкуството от Европа към континентална Индия, за да пропътува до най-отдалечените й кътчета..." За да видите и чуете още за големия художник, може да посетите творческата вечер в ГХГ, Варна.

 

Четете още: Духът на Изтока представя в изложба галерия „Ларго”

 

Коментари

Новини Варна