IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
13:05 | 23 март 2017
Обновен: 07:02 | 25 април 2024

100 млади китаристи мерят струни във Варна

"Дни на класическата китара" събират най-големите таланти в края на седмицата

По материала работи: Юлиян Атанасов
100 млади китаристи мерят струни във Варна

97 млади участници от цялата страна ще премерят уменията и таланта си в "Дни на класическата китара", които ще се проведат от 24 до 26 март във Варна. Участниците от  школите по класическа китара в България са разпределени  в 5 категории, 3 възрастови групи, група „Камерни ансамбли“ и група „Свободна сцена и Сцена на солиста“. За да бъде дадена възможност на участниците и гостите да се срещнат с творчеството на професионални китаристи от България и чужбина по традиция по време на фестивала се организират вечерни концерти.

 

В чест на 30-годишния юбилей в програмата тази година са включени изпълнения на изявени представители на варненската китарна школа с богата международна кариера и множество изпълнители от България. На концерта на 24 март ще се представят Китарен ансамбъл GuitArte към НУИ „Добри Христов“ – Варна, Мандолинен квартет „Сезони“ и Ансамбъл „Арфи и Китари“ към НУИ „Любомир Пипков“ – София. На 25 март публиката ще може да се наслади на изпълненията на добре познатите и обичани от варненската публика Георги Василев, преподавател по китара в Академията в Лозана (Швейцария) и Боян Дойчев, както и на Китарен ансамбъл „Академика“ към АМТИИ – Пловдив.На 26 март на сцената ще се представят отличените участници в прегледа на школите по китара. За финал Фестивалният ансамбъл на преподавателите по класическа китара от Варна ще предложи на публиката произведения от съвременни български композитори. Концертите ще се проведат в Аулата на Икономическия университет от 18.30 часа.

 

Четете още: Българско видео, заснето с дрон, спечели голямата награда на фестивал в Ню Йорк

Коментари

Новини Варна