IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
16:06 | 27 март 2017
Обновен: 10:29 | 15 април 2024

Карнавал на маската, маскарадния и сценичния костюм ще се проведе във Варна

Желаещите да се включат в празника могат да направят това до 12 април

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Пролетен празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе във Варна. Това е третото поредно издание на възродения Варненски карнавал, който е бил едно от най-значимите градски събития в периода след Освобождението. Миналата година в инициативата се включиха над 850 участници от цялата страна. Проявата, която тази година минава под знака на титлата на "Варна - Европейска младежка столица", ще започне на 29-ти април /събота/ от 13.00 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий”, с представяне на маски и костюми от състави и индивидуални изпълнители. Около 15:00 ч. участници и зрители ще преминат в шествие през централната част на града до входа на Морската градина, където ще има концерт, забавни игри с награди и атракциони. Около 16:00 ч. гостуващите кукерски групи от цялата страна ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. След това организаторите са предвидили награждаване на победителите от конкурсната програма. Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България пък ще бъде част от съпътстващата програма – от 10 до 20ч. на входа на Морската градина.


Желаещите да се включат в карнавала могат да направят това до 12-ти април на електроненадрес: varnacarnival@abv.bg. Заявките и условията за участие в конкурсната програма могат да се изтеглят от сайтовете на дирекция „Култура и духовно развитие”: www.varnaculture.bg и на дирекция „Образование и младежки дейности”: www.varnanamladite.com при Община Варна, както и от официалната фейсбук група Варненски карнавал.

Коментари

Новини Варна