Представиха книгата „Арх. Камен Горанов“
Варненецът е сред най-изявените представители в своята професия и е оставил следа в архитектурния образ на Варна
Публикувана: 20 Apr 2017 | 17:33
Арх. Огнян Каменов. Снимки Пламен Гутинов

В залата на Държавен архив – Варна, бе представена книгата „Архитект Камен Горанов“. Нейни автори са неговият син арх. Огнян Каменов и внукът, който носи името на дядо си.  

 

В книгата са отбелязани малка част от най-значимите и емблематични архитектурни творби на арх. Камен Горанов – Етнографски музей – Варна, Музей на мозайките – Девня, Възрожденски комплекс в с. Аспарухово, Музей за история на медицината – Варна, Парк – музей „Владислав Варненчик“, Астрономическа обсерватория „Николай Коперник“ – Варна, Паметник на българо-съветската дружба, Филиал на театъра, Дом на архитекта, Дом на писателите, Дом на младоженците и други. Оставил е дълбока диря в архитектурния образ на Варна и региона.  

 

За първи път бяха показани и оригинали на част от скиците, направени от арх. Камен Горанов, при архитектурното заснемане на Варненския енеолитен некропол (1975 - 1977 г.).

 

Изложбата е посветена на арх. Горанов, който почина преди 33 години. Това е нещо като възпоминание за един голям варненски творец, каза арх.Каменов.

 

Тъй като името му не говори много на младите, бих искал те да научат повече за него, каза още той.

Ставри Таргов

 

Коментари ( 0 )