IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
18:38 | 27 април 2017
Обновен: 11:03 | 13 април 2024

Пристигнаха каменните блокове, които ще се превърнат в скулптури по време на пленера Докосване до природата

Третото издание на инициативата на фондация Св. св. Константин и Елена ще е от 4 до 21 май

По материала работи: Слав Велев
ДВУТОННИТЕ КАМЕННИ БЛОКОВЕ  бяха внимателно разтоварени в курорта Св. св. Константин и Елена. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Пет двутонни каменни блока вече са в курорта Св. св. Константин и Елена, за да се превърнат в скулптури, изваяни под вещите ръце на творците, които ще се включат в третото издание на пленера “Докосване до природата”.

 

Те са разположени на площадката, на която ще работят авторите от 4 до 21 май. Тази година проявата е под наслов „Морско дъно“.

 


По време на пленера, организиран от фондация “Св. св. Константин и Елена”, ще бъдат реализирани творбите „Природно“ на Снежана Симеонова, „Мойсей и сухото морско дъно“ на Иван Стоянов, „Метаморфоза“ на Кирил Георгиев, „Турбелария“ на Кристиян Жейнов и „Камъче“ на Николай Йотов. Проектите са избрани сред общо 22 подадени, дело на 17 автори от цялата страна. Подборът е извършен от жури, в състава на което влизат представители на фондация “Св. св. Константин и Елена”, на община Варна, на Съюза на българските художници и личности от артистичните среди в града.


Двама от авторите ще участват за трети път в пленера – това са Иван Стоянов и Николай Йотов. В предходните две издания Иван Стоянов реализира творбите „Докосващи се“ – от камък, и „Докосване до морето“ – от дърво, а Николай Йотов - "Фигура" (от камък) и "Натура" (от дърво). С по едно минало участие в пленера са Кирил Георгиев и Кристиян Жейнов. Техните творби от камък „Вятър“ и „Вода“ могат да бъдат видени в комплекса Св. св. Константин и Елена. Единствено Снежана Симеонова ще участва за първи път в пленера „Докосване до природата“. 


Очаква се авторите да пристигнат на 4 и 5 май и веднага да започнат работа по своите проекти. Творбите трябва да бъдат готови до 18 -19 май. Те ще бъдат представени официално на празника на курорта Св. св. Константин и Елена – 21 май, когато започва и туристическият сезон там. След изложбата те ще бъдат разположени на различни места в комплекса, каквато е съдбата и на творбите от предишните две издания на пленера. С настоящите 5 те ще станат общо 20 – 6 от дърво и 14 от камък. 


По традиция по време на пленера се предвижда и богата съпътстваща програма. На 5 май в галерия „Графит“ ще бъде открита изложбата „Акварел“ на художничката Велина Гребенска. Предвиждат се и три уъркшопа с деца в неравностойно положение. Те ще научат някои тънкости за изкуството от авторите, които ще се включат в пленера. Децата от ЦНСТ към дом “Другарче” ще правят творби от глина и пластелин, отново на тема  „Морско дъно“. В ЦНСТ „Изгрев“ темата ще е „Дърво на желанията“. В третия уъркшоп ще се сглобяват макети на кораби и самолети. Децата в неравностойно положение, които фондация “Св. св. Константин и Елена” подкрепя, ще се включат и в големия празник, който се организира за децата на Варна, в курорта на 21 май. 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна