IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:19 | 27 април 2017
Обновен: 16:21 | 24 април 2024

Започва Майският салон на изкуствата във Варна

Вижте програмата

По материала работи: Пламен Янков
Започва Майският салон на изкуствата във Варна

Традиционният Майски салон на изкуствата започва във Варна на 7-ми май /неделя/ от 19ч. с благотворителния концерт „Деца помагат на деца“ в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. В него ще участват Мария Илиева, Варненската филхармония, гайдарският състав „Диньо Маринов“, Даниела Димова и Арсений Арсов, формации от Общинския детски комплекс – Варна, централният полицейски карате и джу джицу клуб и др. Това е единственото събитие с вход, а средствата от продадените билети ще подпомогнат деца на пострадали служители на МВР. Майският салон на изкуствата се провежда под патронажа на кмета Иван Портних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Организатор е дирекция „Култура“ към Община Варна.


На 10-и май от 17ч. в Икономическия университет ще се открие шестата Европейска нощ на литературата. До 22 ч. на всеки 30 минути на различни места в града ще се четат откъси от книги. Ще звучат текстове на значими автори, преведени на български. Организацията е на младежката група „Аморфа“, като тази година те са подготвили и срещи с видни литературни критици и знакови имена на новата българска проза и поезия. Повече информация може да бъде открита на фейсбук страницата на групата.


На 11-и май от 18ч. в Градската художествена галерия ще се състои среща с актрисата Бойка Велкова и нейния спектакъл „Пътят към Афродита“ по текстове на Исабел Алиенде. На следващия ден – 12-ти май от 19ч. в галерия „Аспарухово Арт“ на Народно читалище „Просвета“ ще се открие арт инсталацията „Левитация“ на тема „Възнесение Христово“. В съпътстваща програма е предвидена среща-разговор с младата журналистка от БНР Олга Добрева на тема „Мисията на изкуството да извисява“.


На 13-и май от 11ч. в Арт салона на Радио Варна ни очаква „Литературна Варна днес“ – среща с варненски творци на словото, автори на вестниците „Кил“ и „Литература и Общество“ и премиери на техните притурки - сборника „Литературен бриз – 2“ и „Алманах за култура“. На 14-и май, неделя, от 11ч. в концертното студио на Радио Варна ще звучат изпълнения от семейното дуо Зорница и Йосиф Радионови – пиано и цигулка с произведения на Бах, Хендел – соната, Дворжак – Славянски танц, Панчо Владигеров – концертен фокстрот, Милко Коларов – скерцо от „Соната“ и др. По същото време в Градската художествена галерия е празничният концерт на Камерния оркестър на варненските учители „Анима“ с новия диригент Георги Зайранов и Хора на варненските учители „Арс музика“ с диригент Веселина Маринова. На пианото ще бъде Иво Бонев.


На 16-и май от 18ч. в концертното студио на Радио Варна ще звучи акустичния концерт на група „Bendida“. На другия ден в Градската художествена галерия от 18:30 ч. ще прозвучи концерт на детския хор при Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ с диригент Веселина Симеонова, на фолклорна група от НУИ „Добри Христов“ и на детското фолклорно студио „Неранза“ при НЧ „Елин Пелин 1977“ с художествен ръководител Кичка Христова.

 

На 18-и май от 18ч. в Градската художествена галерия ще се осъществи джаз проектът conscience на триото Георги Корназов – тромбон, Армел Дюпа – пиано, и Петър Салчев – вокал. На 19-и май от 18ч. на площад „Независимост“ е мащабният концерт на ансамбъл „Чинари“ и Поли Паскова. На 25-и май от 19ч. ще звучи образователен органов концерт на Боян Бъчваров, преподавател в НУИ „Добри Христов“. 

Коментари

Новини Варна