IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
12:04 | 10 май 2017
Обновен: 13:04 | 17 май 2024

Със спектакъл от Китай откриват юбилейното "Варненско лято"

Изложба на български художници в галерия "Графит" е един от акцентите в съпътстващата програма

По материала работи: Слав Велев
Със спектакъл от Китай откриват юбилейното "Варненско лято"

Със спектакъл от Китай ще бъде открито юбилейното 25-о издание на фестивала „Варненско лято“ на 1 юни. Институтът за пекинска опера от провинция Анхуей - Хъфей ще представи "Ужасената душа: Макбет".

 

Спектакълът е носител на наградата за най-добро представление от Фестивала за китайски театър. „Трупата наистина е голяма, съставена е от 40 души. Представлението впечатлява с акробатика, музика на живо, ярки и пищни костюми и маски. Спектакълът интерпретира класическата трагедия на Шекспир“, разказа главният координатор на фестивала Асен Терзиев. Той подчерта, че през тази година се разширява хоризонтът на програмата, който преминава отвъд обичайния фокус върху европейския театър. Асен Терзиев обърна внимание върху представлението „Софтмашина: Рианто & Сурджит“. „Спектакълът е на Сингапур и Германия, а в него участват един индонезиец и един индиец. То представя съвременния и традиционния танц в Азия“ – поясни той.



На 1 юни в галерия "Графит" ще бъде открита и изложба с картини на български художници, която е един от акцентите в съпътстващата програма на „Варненското лято“. 


Вечерта на площад "Независимост" ще шестват огромни миди, медузи, риби, сепии, морско конче и октопод. Те са дело на студенти-сценографи от НХА и НАТФИЗ. 


На 1 юни, специален поздрав за деня на детето ще е спектакълът на Държавен куклен театър – Варна „Мечо Пух“.

 

Още едно представление на кукления театър е част от съпътстващата програма на фестивала тази година и това е „Пурпурният остров“ на Теди Москов. 

 


В основната програма на „Варненско лято“, която включва най-доброто от настоящия театрален сезон, са селектирани 9 спектакъла - осем от тях на столични театри и "Влюбеният Шекспир" на варненския драматичен театър.

 

С два спектакъла ще се представи Народният театър „Иван Вазов“. Това са „Ничия земя“ с режисьор Стоян Радев и „Богът на касапницата“ с режисьор Антон Угринов. Държавният сатиричен театър „Алеко Константинов“ ще изиграе пред варненска публика „Името“ на режисьора Здравко Митков. „Анна Каренина“ ще е представлението на театър „София“, включено в основната програма на фестивала „Варненско лято“. Драматизацията и режисурата на постановката са на Николай Поляков. Младежкият театър ще представи „Еквус“ с режисьор Стайко Мурджев, а Театрална работилница „Сфумато“ – „Светлото бъдеще на битака“ на Иван Добчев. „Една нощ с теб“ ще видят варненските ценители в изпълнение на трупата на театър „Българска армия“. Сценичната версия е на Красимир Спасов. Столичният куклен театър ще представи бродуейския мюзикъл за възрастни „Авеню Q“, постановка и режисура Уест Хайлър и Петър Кауков. 


10-годишен юбилей празнува модулът Шоукейс във фестивалната програма. Той представя български спектакли, които са по-иновативни и мобилни. Своеобразен мост през годините полагат организаторите с поканата си тази година да се включат две от постановките, представени в първия Шоукейс. Това са „Валентинов ден“ и „Жюли, Жан и Кристин“. 


Мотото на юбилейното "Варненско лято" е "Въобразени светове". С него е свързано и изображението, дело отново на Венелин Шурелов. 


„Варненско лято“ ще продължи от 1 до 11 юни. „През всички тези години винаги намирахме начин фестивалът да се проведе, дори в най-безнадеждните моменти. Когато са ми предлагали да го правим през година, съм отговаряла, че човек не знае колко време му е отредено на тази земя и нищо не трябва да се отлага. Когато градим фестивалната програма всяка година, ние доказваме, че всичко това което правим си струва и то много… Че не касае само нас… И до ден днешен – това не е нашият фестивал, това е вашият фестивал „Варненско лято“, в който ние сме вписали собствената си воля и усилие да поемем отговорността за организацията и провеждането му. След раждането на дъщеря ми, това е второто смислено нещо, което съм направила в живота си“, каза Цветана Манева, един от съорганизаторите на фестивала „Варненско лято“. 

 



 


Нейният колега Николай Йорданов благодари на община Варна и министерството на културата, които винаги са подкрепяли проявата, независимо колко трудни са годините. „Не на последно място „Варненско лято“ съществува и благодарение на домакините. В началото това беше драматичният театър „Стоян Бъчваров“, след това се включи и кукленият театър, след него - Фестивалният и конгресен център, Градската художествена галерия, галерия Графит, археологическият музей, а от тази година ще имаме и едно събитие на римските терми. Това ще е много интересен огнен спектакъл на 2 юни. Това че различни културни организации на територията на град Варна отвориха своите врати за фестивала му дава специална енергия“ – коментира Николай Йорданов. 


Сред специалните гости на фестивала ще е немският драматург Торстен Бухщайнер, автор на „Норд-ост“, спектакъл представян в рамките на „Варненско лято“. 


За трета поредна година театралният и музикалният фестивал във Варна си партнират със съвместни проекти. На 12 юни – ден след края на театралния и преди да е започнал музикалният фестивал, ще бъде показана сателитна прожекция от Метрополитън опера на „Травиата“ с участието на Соня Йончева. Другият съвместен проект на двата фестивала е Desplante – испански фламенко спектакъл с музика и пеене на живо. Той ще е във ФКЦ на 8 юни. 


Част от съпътстващата програма на фестивала е и концертът на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Той ще е на 11 юни в Археологическия музей.


Полина Петрова 

 

Четете още:

"Влюбеният Шекспир" влиза в основната програма на юбилейното "Варненско лято"

Коментари

Новини Варна