IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
08:36 | 18 май 2017
Обновен: 11:41 | 13 април 2024

Започват Кирило-Методиевите дни

Вижте програмата

По материала работи: Пламен Янков
Започват Кирило-Методиевите дни

Започват Кирило-Методиевите дни в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, Варна. По традиция те се провеждат в периода между 11 и 24 май с цел да се привлече вниманието към личностите и делото на светите братя и да запълни със смисъл времето между датите, когато Църквата и държавата отбелязват паметта им.

 

През деня на 19 май от 11 и от 14 ч. ще бъде представен мултимедийният проект „Азбучна истина” – тълкуване на смисъла на нашата азбука, която не е била просто набор от знаци, а е предавала основните истини на християнството. Вечерта от 18 ч. доц. Веселина Вачкова ще изнесе своята лекция за владетелите-християни преди Покръстването, а аудиторията ще има възможност да се включи в дискусия по темата с участие на д-р Росен Русанов от Православния богословски факултет на ВТУ. 

 

 

На 24 май за първи път площадът пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще се превърне в Площад на кирилицата. Денят ще започне с Празнична Света Литургия и до вечерта пространството пред храма ще бъде запълнено със събития, посветени на светлия празник. Ще вземат участие свещениците и християните от енорията при храма и всички желаещи, които преминават през деня оттам. Целта на Площада на кирилицата е чрез различни прояви на открито пред широка публика да се акцентира върху християнската мисионерска същност на делото на светите братя Кирил и Методий.

 

Програма

19 май (Духовно- просветен център „Св. Архангел Михаил”)

11.00 и 14.00 - Азбучна истина – мултимедийна презентация за българската азбука

18.00 - Български владетели-християни V-IX век – лекция на доц. д-р Веселина Вачкова, историк

- Дискусия с участието на д-р Росен Русанов, историк и богослов, Православен богословски факултет на ВТУ


24 май (Храм „Св. Николай Чудотворец”)

9.00  Празнична Света Литургия

11.00 Площад на кирилицата

- Базар на православна литература

- Църковни песнопения

- Празнична вечерня (17.00 ч.)

- Четене на житията на св. св. Кирил и Методий

- Представяне на книги и автори

- Азбучна истина – мултимедийна презентация за българската азбука 

Коментари

Новини Варна