IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Култура
08:28 | 27 май 2017
Обновен: 08:18 | 14 март 2024

Първата сграда, построена от Гауди, отваря врати за посетители

Облицованата с разноцветни плочки сграда е построена в периода 1883 - 1885 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Първата сграда, построена от Гауди, отваря врати за посетители

Снимка: CasaVicens.org

След мащабен ремонт първата сграда, построена от испанския архитект Антонио Гауди, ще отвори врати за посетители през есента, съобщава CasaVicens.org.Сградата е построена между 1883 година и 1885 година от 31-годишния Гауди за вила за един от брокерите на недвижими имоти в Барселона.

 

Облицована с разноцветни плочки и орнаменти "Casa Vicens" досега е била жилищна сграда. Тя е първата, обединяваща готическия стил и форми на модернизъм в Каталуня.Проектът за превръщането й в музей стартира през април 2015 година с финансиране от андорската банка Mora Banc. Строителните работи започват през септември 2016 година и близо година след това тя ще бъде готова за публичното си представяне.

 

Casa Vincens е един от осемте обекта на Гауди, строени във или около Барселона, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Тя обаче е и последната сграда, която става достъпна за обществеността. Дори и "Саграда Фамилия", която всъщност не е довършена, е отворена за посещения от десетилетия. Очакванията са, че един от символите на Барселона ще бъде окончателно завършена през 2026 година.

investor.bg

 

Четете още: Декларация за борба с тероризма подписаха лидерите на Г-7

 

Коментари

Новини Варна