IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
14:32 | 29 май 2017
Обновен: 08:18 | 17 март 2024

Национална премиера на мюзикъла „Тримата мускетари” правят във Варна

С „Котки“ от Андрю Лойд Уебър откриват осмото издание на "Опера в летния театър"

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Националната премиера на „Тримата мускетари“ на Максим Дунаевски е един от акцентите в програмата на Международния музикален фестивал "Варненско лято". Мюзикълът ще бъде представен в рамките на тазгодишното осмо издание на „Опера в Летния театър“. Режисьорът Николай Априлов пожела дълголетие на представлението в навечерието на неговата премиера.

 

„Това е една история за рицарството, за любовта, за доблестта, за мъжеството. Убеден съм, че това заглавие носи най-добрите послания за тийнейджърската и детската аудитория, това са истинските качества, които трябва да бъдат възпитани в тях“, отбеляза Ники Априлов. Аранжиментите на популярните мелодии са дело на Страцимир Павлов, той е и диригент по време на представлението. Варненската публика и гостите на града ще имат възможност да гледат за първи път „Тримата мускетари“ на 29 юни от 21 часа на сцената на Летния театър. В ролята на Д’Артанян ще е Ованес Торосян. Актьорът разкрива, че филмът  за тримата мускетари е едно от любимите от неговото детство. Заедно с брат си и техни приятели често са разигравали различни истории с героите от романа на Александър Дюма, но тогава винаги е бил Арамис. Освен Ованес Торосян в ролята на Д’Артанян в спектакъла на Ники Априлов ще се включат още Свилен Николов като Атос, Велин Михайлов - Портос, Калоян Лулчев – Арамис,  и др. 


За първи път тази година срещу закупен билет за „Опера в Летния театър“ ще бъде осигурен безплатен транспорт до “Аспарухово” и “Владиславово”, съобщи директорът на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова. „Това е нашият реверанс към ценителите на изкуството от различните части на града. Тъй като представленията са мащабни и няма как да ги изнесем на други сцени, затова решихме да улесним достъпа на гражданите до Летния театър, за да могат да се насладят на стойностни продукции през лятото“, отбеляза тя. 

 


Даниела Димова допълни още, че на мюзикъла като най-младия музикален жанр е отделено подобаващо място в програмата на осмото издание на „Опера в Летния театър“. Другото ново заглавие, на което зрителите ще могат да се насладят, е „Котки“ от Андрю Лойд Уебър.

Режисьор на мюзикъла на Варненската опера е Светозар Донев, хореограф-постановчик Анна Донева и диригент Страцимир Павлов. Със спектакъла ще бъде открито тазгодишното издание на „Опера в Летния театър“ на 22 юни. Ден по-рано „котките“ ще шестват и по центъра на Варна. Актьорите ще направят специален флашмоб от 17 до 17,30 часа във връзка с Международния ден на музиката.  


Отново за първи път тази година по време на „Опера в Летния театър“ ще бъде осигурен и кетъринг за VIP гости. Подобна допълнителна услуга се предлага на много големи международни музикални форуми, уточни Даниела Димова. 


„Граф Монте Кристо“ е третият мюзикъл, който ще бъде представен пред варненци и гостите на града през лятото.

Заглавието също е сред най-новите в афиша на Варненската опера и може да бъде видяно на 24 юни от 21 часа. 


С балетни спектакли организаторите на „Опера в Летния театър“ също си поставят за цел да привлекат и младежка публика, освен традиционните ценители на изкуството. Аргументът е, че това е най-младото от всички сценични изкуства. Тази година за спектакъла „Дон Кихот“ са поканени лауреатите от миналогодишния балетен конкурс във Варна. Те ще са главни действащи лица в представлението на 14 юли. На 17 юли е традиционната балетна гала в Летния театър, по време на която зрителите ще видят изпълнители не само от партньорския театър в Красноярск, но и от Болшой театър. 


Други акценти в програмата тази година са свързани със 70-годишнината на Варненската опера и нейните значими партньорства с артисти от три държави – Италия, Сърбия и Турция.  В „Лучия ди Ламермур“, премиерните „Атила“ и „Манон Леско“ и любимите на публиката „Кармен“ и „Аида“ ще има звездни гост-солисти и диригенти. Сред тях са Валерия Сеппе, Алдо Сизилло, Карло Коломбара, Николета Конти от Италия, Драгана Радакович от Сърбия, Ефе Кислали, Бурчин Савин и Мурат Карахан от Турция.


Във връзка с партньорството със Сърбия тази година ще гостува операта „Атила“. Тя ще бъде представена на 7 юли и 19 август. Част от изпълнителския състав на „Атила“ е знаменитият български баритон Владимир Стоянов, който за първи път ще зарадва варненската публика. 


Подобно партньорство е започнато тази година и с Истанбул. От варненска страна е представена операта „Ернани“, очаква се догодина да гостуват две техни постановки на наша сцена. 


Със заключителната гала на 24 август организаторите на „Опера в Летния театър“ поднасят своя реверанс към варненци, които пеят на сериозни европейски сцени, но не са се изявявали скоро в родния град. Това са Валентина Куцарова, Милен Божков, Николай Добрев и др.


Няколко гастрола очакват Варненската опера през лятото. Два от тях са във Велико Търново на традиционния форум „Сцена на вековете“. В старопрестолния град, на крепостта Царевец варненци ще представят „Котки“ на 21 юли и „Манон Леско“ на 11 август. Останалите 4 гастрола ще са в Двореца в Балчик. Това ще са отново „Котки“, а също така „Тримата мускетари“, балетна гала с откъси от „Лебедово езеро“ и сборна оперно-оперетно-мюзикълна гала. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна