IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
08:40 | 5 юни 2017
Обновен: 13:06 | 17 май 2024

„Светлото бъдеще на битака“ представят на „Варненско лято“ тази вечер

Постановката на театрална работилница „Сфумато“ е от 19:15 ч. на сцена „Филиал“

По материала работи: Пламен Янков
СПЕКТАКЪЛЪТ Е ПОГЛЕД НАЗАД към съветската и постсъветска действителност в търсене на истината за едно противоречиво време.

Постановката „Светлото бъдеще на битака“ по романа на Светлана Алексиевич „Време секънд хенд“ може да се види тази вечер във Варна. Спектакълът е от 19:15 ч. на сцена „Филиал“. Постановката на театрална работилница „Сфумато“ е част от основната българска селекция на фестивала „Варненско лято“, който тече от 1 до 11 юни. Сценичната версия е на Иван Добчев.

 

„Ако погледнем назад към цялата наша история – съветска и постсъветска – тя изглежда като огромен общ гроб и кървава баня. Един вечен диалог на палачи и жертви. Това са думите на беларуската писателка Светлана Алексиевич, която в своите книги събира разкази и проследява емоционалната история на съветското и постсъветско време чрез прецизно изграден колаж от интервюта с негови свидетели. За романа си „Време секънд хенд“  тя получава Нобеловата награда за литература. Произведението е определяно като „симфонична устна история за разпада на СССР и възникването на нова Русия. Вълна сценични адаптации в страни от бившия източен блок следва излизането на романа. „Светлото бъдеше на битака“ е версията на режисьора Иван Добчев. Верен на принципа на театрална работилница „Сфумато“ той събира актьори от различни поколения. Представлението е израз на стремежа за разкриване на истината за едно противоречиво време, както и за непроницаемите страни на човешката природа.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна