IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
09:14 | 6 юни 2017
Обновен: 13:07 | 17 май 2024

Вълнуващи драми и иновативни спектакли на “Варненско лято” тази вечер

„Жюли, Жан и Кристин“ след 10 години отново пред публиката в морския град

По материала работи: Пламен Янков
СЦЕНА от „Една нощ с теб“.

С вълнуващата любовна мелодрама 

 

„Една нощ с теб“ 

ще се представят Стефка Янорова и Георги Кадурин пред варненска публика тази и утре вечер. Заглавието от афиша на театър „Българска армия“ е част от основната селекция на фестивала „Варненско лято“. За участието си в „Една нощ с теб“ Стефка Янорова е номинирана за награда “Икар” за водеща женска роля. Постановката на Красимир Спасов е по пиесата на Майкъл Уелър „За какво е нощта“. Режисьорът поставя тази съвременна любовна мелодрама, като вниква в човешките взаимоотношения, пресъздадени емоционално от актьорите. 


Адам и Линда са на около 50 години и отдавна са преживели любовта помежду си. Всеки има свой брак, но след дълги години се срещат отново в хотелска стая. Но под привидно небрежната уговорка се крият по-дълбоки мотиви. Двамата споделят нощ, изпълнена с откровеност и измами, със страст, надежда и разкаяние.

 

„Жюли, Жан  и Кристин“ 

e едно от най-играните представления на Театрална работилница „Сфумато“. Спектакълът е един от двата, с който тази година се отбелязва 10-годишният юбилей на модула „Шоукейс“ в програмата на фестивала „Варненско лято“. „Жюли, Жан  и Кристин“ и „Валентинов ден“ са част от първия „Шоукейс“ през 2008-а. 

 

СЦЕНА от „Жюли, Жан  и Кристин“. 

 


„Жюли, Жан и Кристин“ е режисьорска адаптация на Маргарита Младенова на най-известната пиеса на шведския драматург и писател Аугуст Стриндберг – „Госпожица Юлия“. Постановката има награда “Икар” за 2008 г. за сценография и майсторско техническо осъществяване и награда “Аскеер” за сценография. За участието си в „Жюли, Жан  и Кристин“ Мирослава Гоговска е номинирана за отличие в категорията най-добра поддържаща женска роля.  През февруари 2017 г. постановката освен 10-годишен юбилей от премиерата отбелязва и 100-тно представление. Съвременната драма, режисирана от Маргарита Младенова, се съсредоточава върху ситуацията на съдбовен избор, в която са попаднали трима души – господарката Жюли, слугата Жан и прислужницата Кристин. В спектакъла се сблъскват три свята, три различни силни природи, светоглед и житейски позиции в една опасна игра на надмощие и подчинение. 

 

„Сателити“ и „Кино на живо“ са заглавията от международната селекция на „Варненско лято“, която публиката в морския град има възможност да види тази вечер. 

 

Интерактивният пърформанс-инсталация 

 

„Сателити“

е в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, а началният час е 19. В съвместната българо-германска продукция си партнират Венелин Шурелов и Макс Шумахер. 

 


СЦЕНА от „Сателити“.

 


В края на 80-те години космонавт от България и астронавт от Западна Германия са изпратени на тайна международна мисия в Космоса. Почти 30 години по-късно те все още са в космическа станция, забравени от света. Оцеляват, като спят почти непрекъснато. Когато се събуждат през 2017-а, нещо е по-различно.


Новаторският проект „Сателити“ съчетава научна фантастика, трагедия и ирония и преплита театрално преживяване и медийно изкуство.

 

Щатската продукция 

 

„Кино на живо“ 

е с начален час 21 на сцена “Филиал” на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. В своеобразния театрален концерт на живо си подават ръка оригиналната анимация и документалното кино на режисьорите Брент Грийн и Сам Грийн. Оркестър от изтъкнати музиканти създава звуковата среда, а на екрана трептят необичайни анимационни кадри от Брент Грийн. Завладяващи са и документалните истории на Сам Грийн, които ще бъдат представяни – кои са дълголетниците на Америка, какво е записвал тайно великият Луис Армстронг и др. 

 

СЦЕНА от „Кино на живо“. 

 


Двамата режисьори съчетават театралната ситуация и филмовото изкуство в търсене на същинската природа на киното. Произведението им е отговор на съвременното гледане на филми, което става все по-изолирано и индивидуално занимание. Те припомнят, че то може да е въздействаща среща и колективно преживяване. 


В „Кино на живо“ всеки път образи, идеи, музика и думи се преплитат по уникален начин. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна