IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
08:34 | 8 юни 2017
Обновен: 13:08 | 17 май 2024

Магията на фламенкото завладява варненската публика в спектакъла Desplante

Необичаен поглед към Шекспировата трагедия „Отело“ представя Турският театър от Македония

По материала работи: Пламен Янков
СЪВРЕМЕННАТА ЗВЕЗДА НА ФЛАМЕНКОТО ЕДУАРДО ГЕРЕРО ще впечатли публиката с изпълненията си.

Магията на фламенкото ще завладее публиката на „Варненско лято“ тази вечер. Спектакълът 


Desplante 

започва в 20,30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Танцовото представление е израз на сътрудничество между театралния и музикалния фестивал „Варненско лято“. Зрителите ще се насладят на изпълненията на съвременната звезда на фламенкото Едуардо Гереро от Испания. Магията на танца ще бъде допълнена по най-добрия начин на сцената от завладяващия глас на Емилио Флоридо и красивото звучене на китарата на Хавиер Ибанес. Спектакълът е носител на първа награда на най-престижния фестивал за фламенко „Минас де ла Унион“ в  Мурсия, Испания, и награда на публиката на Festival de Jerez 2017.


Според експерти Desplante е интимен, драматичен и въздействащ спектакъл, белязан от яркия индивидуален почерк и интензивно присъствие на Едуардо Гереро. Той извлича същността на фламенкото и му придава съвременна форма, като допринася за развитието на този танц, обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Едуардо Гереро танцува от 6-годишен. От 2002 г. се изявява в спектакли на значими фламенко хореографи и изпълнители в Испания. Носител е на редица престижни награди. 


От 18,30 ч. на Основна сцена на Драматичния театър е второто представление на „Еквус“ в рамките на тазгодишното издание на  „Варненско лято“. 

 

От 18,15 ч. в Кукления театър ще се играе студентският спектакъл

 

„За любовта и други демони“ 

Представлението е по текстове на Габриел Гарсия Маркес. Спектакълът е на Учебния театър при НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Режисьор е проф. Маргарита Младенова. Младите актьори се изправят пред предизвикателството на маркесовия човек, който е краен и противоречив в своята любов, а това го прави интересен и труден за пресъздаване. 

 

СТУДЕНТИТЕ ОТ КЛАСА НА ПРОФ. МАРГАРИТА МЛАДЕНОВА приемат предизвикателството да пресъздадат маркесовия човек.
 

 

Турският театър от Македония ще гостува тази вечер на варненска сцена с постановката 


„Отело“ 

по Уилям Шекспир. Представленията са от 16 и 20,15 ч. на сцена „Филиал“ на Драматичния театър. Зрителите ще имат възможност да се насладят на необичайния поглед към класическата шекспирова трагедия на един от водещите македонски режисьори Деян Пройковски. Той концентрира вниманието си върху отношенията между 6 знакови персонажа.

 Режисьорът на „Отело“ Деян Пройковски е пренесъл цялото действие в постановката във воден басейн. 

 

Цялото действие е пренесено във воден басейн – символ на сълзите на Дездемона. С много страст и физическа експресивност пред зрителите се разиграва истинска трагедия за разрушителната сила на ревността и човешката амбиция. Представлението е на турски език, със субтитри на български и английски.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна