IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
10:29 | 9 юни 2017
Обновен: 07:07 | 12 май 2024

С концерт на Стефан Вълдобрев закриват „Варненско лято“

„Анна Каренина“ и мюзикълът „Авеню Q“ са последните две заглавия от основната селекция

По материала работи: Пламен Янков
КОНЦЕРТЪТ НА СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ И ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ ще сложи край на тазгодишното юбилейно „Варненско лято“ в неделя.

С концерт на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ в двора на Археологическия музей закриват театралния фестивал „Варненско лято“ в неделя. Началният час е 21,30. Зрителите ще чуят парчетата от последния албум на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ – „10 ?“. Песните са енергични и създават позитивно настроение. Музикантите няма да подминат и популярните си хитове – „Рай“, „Към“, „Фойерверк“, „Хеликоптер“ и  др. Няма да бъде подмината и песента от саундтрака към филма „Светът е голям и спасение дебне от всякъде“ – „Бряг с цвят най-зелен“. 

 

Основната българска селекция на фестивала ще бъде увенчана с представлението на театър „София“ – 

 

„Анна Каренина“ 

То ще се играе в събота и неделя на Основна сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“, а началният час и в двата дни е 19. Драматизация и режисура по класическия текст на Толстой е направил Николай Поляков. Това е първото поставяне на българска сцена на един от най-четените романи в света, който преплита два пласта – за бурните обществени промени в Русия от ХІХ век и историята на трагичната любов на омъжената аристократка Анна с офицера Вронски. Николай Поляков решава да постави в центъра на своята интерпретация образа на Анна Каренина. Интимният живот на отделната личност се превръща в драма на свободния избор на фона на безмилостната социална реалност. В образа на Анна Каренина младата актриса Мила Банчева прави една от най-забележителните си роли. 

 

МИЛА БАНЧЕВА ПРАВИ ЕДНА ОТ НАЙ-ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИТЕ СИ РОЛИ като Анна Каренина. 
 

 

Постановката е отличена с награда “Икар” за режисура и музика, номинирана е и за сценография. Има и номинация за “Аскеер” за музика, чийто автор е Христо Йоцов. Тя е изпълнена от Белослава и Михаил Йосифов. 


В последния фестивален ден – неделя, ще бъде представено още едно заглавие от основната българска селекция – мюзикълът


„Авеню Q“

на столичния Куклен театър. Представлението ще е с начален час 18,30 на сцена „Филиал“. Това е първото пренасяне на българска сцена на отличения с три награди “Тони” бродуейски куклен мюзикъл „Авеню Q“. За него е ангажиран опитният американски режисьор Уест Хайлър, поставял и за знаменития Цирк дьо Солей. „Авеню Q“ е забавен спектакъл за възрастни, който не се свени да представя чувствителните теми на днешното време по неочакван начин. С атрактивни кукли, песни и танц мюзикълът разказва историята на Принстън – колежанин, който пристига в Ню Йорк с големи мечти и тънка банкова сметка. Той може да си позволи да наеме квартира единствено на „Авеню Q“. На пръв поглед хубавият бедняшки квартал се оказва населен с всякакви странни образи. Всички те се борят да намерят работа, любовта и, разбира се, да открият вечно изплъзващия се смисъл на живота. В ролята на Гари Колман – бивша знаменитост, която дава апартаменти под наем, се включва младата звезда на българската поп сцена Рафи Бохосян, а музиката се изпълнява на живо от пианиста Ангел Николов.

 


РАФИ БОХОСЯН в ролята на Гари Колман от “Avenu Q”.

 

Тази година част от основната българска селекция на фестивала „Варненско лято“, в която са включени заглавията, които са определящи за последния театрален сезон, е и 

 

„Влюбеният Шекспир“ 

Постановката на проф. Пламен Марков за Варненския драматичен театър е единственият спектакъл на извънстоличен театър, включен в селекцията. Представлението ще се играе днес на Основна сцена на Драматичния театър, а началният час е 19. 


„Историята не е толкова биографична за Шекспир и неговото време, колкото иронична спрямо постоянните въпроси кой е Шекспир, дали той е автор на пиесите си, дали не е някой друг, от какво се е вдъхновявал“, отбелязва професор Пламен Марков. 

 

МЛАДИЯТ АКТЬОР АДРИАН ФИЛИПОВ влиза в ролята на Ромео и на самия Уилям Шекспир в постановката на Варненския драматичен театър „Влюбеният Шекспир“.
 

 

„Светът на "Влюбеният Шекспир", това е светът на всеки от нас. Всички минават през подобни периоди от живота си – влюбване, раздели, разочарование...“, допълва актьорът Адриан Филипов, който по един много убедителен начин се превъплътява в образа на Шекспир и Ромео. Постановката е първата сценична адаптация на известния филм на режисьора Джон Мадън от 1998 г. „Влюбеният Шекспир“ има номинация за “Аскеер” за костюмографията, дело на Мира Каланова. 


Тази вечер от 19 часа Младежкият театър „Николай Бинев“ ще се представи отново пред варненска публика, този път със 
спектакъла

 

„Иванов“,

който е част от паралелната програма на фестивала. Спектакълът ще се играе и в събота от 19,30 ч. на сцена „Филиал“ на Драматичния театър. За превъплъщението си в образа на чеховия Лебедев Ивайло Христов заслужи награда “Икар” за поддържаща мъжка роля, има и номинация за “Аскеер” в същата категория. В постановката режисьорът Стефан Мавродиев, отличен с “Икар” за изключителен творчески принос, е представил своя поглед към първата цялостна драма на Чехов. Той е превърнал пиесата в неподправена трагикомедия с покоряващи актьорски превъплъщения. Иванов постепенно потъва в дългове и преждевременна умора от света. Негова противоположност е здраво стъпилият на земята Лебедев (Ивайло Христов), с чиято млада дъщеря Иванов е на път да започне нов живот след смъртта на своята съпруга. Но нещо вече се е пречупило…

 

 

СЦЕНА ОТ „ИВАНОВ“ на Младежкия театър.
 

 

Повод за гостуването на „Иванов“ на фестивала „Варненско лято“ е 80-годишният юбилей на актьора Борис Луканов. 
В неделя варненските зрители ще имат възможност да се насладят на постановката на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ –


 „Хамелин“ 

Двете представления са на сцената на Кукления театър – едното с начален час 16,30, а другото е от 19,30 часа. Какъв е светът, видян през очите на едно дете, и къде грешат възрастните, какъв свят  създават те за своите деца? Следователят Монтеро поема тежък случай, който взривява общественото мнение. Разследването разплита педофилска мрежа, в която са замесени богат мъж и деца от бедняшки квартали. Монтеро вярва, че за първи път се захваща с нещо, което оправдава цялото му съществуване, и е решен да стигне до пълната истина. По неочакван начин героите се разкриват като съвременни превъплъщения на Хамелинския свирач, който, за да накаже неблагодарния град Хамелин, похитил всичките му деца. С тази пиеса от 2005 г. съвременният автор Хуан Майорга печели най-престижните награди за драматургия в Испания. През 2016 г. той е отличен и с Европейската театрална награда „Нови театрални реалности“. Дебютният спектакъл на Александра Петрова я заявява заедно с актьорския екип като едни от най-обещаващите нови присъствия на театрална сцена. Режисьорката е отличена с награда „Икар“ за дебют, номинация в същата категория има и актьорът Мартин Христов. 

 

СЦЕНА ОТ СПЕКТАКЪЛА „ХАМЕЛИН“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“.
 

 

Две сателитни прожекции ще бъдат представени в последните дни на фестивала в зала “Европа” на ФКЦ. Тази вечер от 17,30 ч. ще бъде показана „Ничия земя“, а в събота – от 15 и от 19 часа – „Амадеус“. И двете са със субтитри на български. 


Днес от 11,30 часа в Кукления театър ще бъде показан филмът на Боян Папазов за Юлия Огнянова, озаглавен 

 

„Това име го забравете“ 

Предвиден е и разговор с режисьора. Юлия Огнянова (1923–2016 г.) е явление в българската театрална култура, с изключително бурна съдба в различни периоди от историята на България, тя е от основателите на новаторската за времето си „Бургаска група“ заедно с Вили Цанков, Леон Даниел и Методи Андонов в периода 1957 – 1960 г. През 1982 г. става преподавател по „Куклена режисура“ в НАТФИЗ и формира ново поколение режисьори, сред които Стефан Москов, Александър Морфов и др. Филмът разказва за „биячите, цензурите, клоуните и „децата“ на Юлия Огнянова“, които са лицето на българския театър днес. Той представлява своеобразен поклон на театралния драматург, киносценарист и режисьор Боян Папазов към нейната личност.


Тази вечер от 20,30 часа зрителите имат възможност да се насладят на френския танцов спектакъл

 

„Автаркия“. 

ФРЕНСКИЯТ ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ „АВТАРКИЯ“ е тази вечер в Градската художествена галерия. 

 


Той ще е в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Танцовото представление „Автаркия“ се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкданс и попинг в абстрактен танцов речник. В кулминационния момент те се събират заедно и обърнати директно към публиката, изпълняват истински войнствен танц. Вътрешните вибрации и динамики на това неспокойно „племе“ се разгръщат в съпровод на пулсиращия и необуздан органичен ритъм на перкусиите.


Отново в Градската  художествена галерия ще е спектакълът на студенти от НБУ

 

 „Влюбените“ 

Той ще бъде представен в събота от 17,30 часа. Студенти, преподаватели и докторанти на департамент „Театър“ поставят съвременна версия на класическия текст на Карло Голдони. Те разказват историята на любовта като история на човешкото несъвършенство.

 

СЦЕНА от студентския спектакъл „Влюбените“.

 

 

Под режисурата на Десислава Шпатова и в сценографската среда – инсталация, на Десислава Морозова тази банална тема придобива неочакван и шокиращ съвременен прочит.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна