IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
11:08 | 21 юни 2017
Обновен: 16:07 | 24 април 2024

Mюзикълът „Тримата мускетари” с премиера на 29 юни във Варна

Как вижда превъплъщението си в главната роля актьорът Ованес Торосян

По материала работи: Юлиян Атанасов
Mюзикълът „Тримата мускетари” с премиера на 29 юни във Варна

Варненската публика вече чака българската премиера на мюзикъла „Тримата мускетари“ , който ще се играе на 29 юни в Летния театър от  21.00 ч. За ролята си на Д`Артанян известният театрален и филмов актьор Ованес Торосян споделя: „Бях на 13 години, когато с известна досада прочетох романа. Не бях голям привърженик на четенето, а и в Армения съм израснал с легендарния руски филм „Д`Артанян и тримата мускетари”. С по-големия ми брат Тигран Торосян, който също стана актьор и също живее в България и двамата ми братовчеди, които останаха в Армения, непрекъснато разигравахме историята на мускетарите. Тигран беше Портос, аз – Арамис, фехтовахме се с пръчки, батковците ни режисираха, непрекъснато измисляхме нови приключения и в сравнение с тях книгата ми се видя като досадно упражнение“ – спомня си още Торосян.

 

 Актьорът не е предполагал, че ще участва в мюзикъл, още повече „Тримата мускетари”. По желание на съдбата или по случайност режисьорът Николай  Априлов му разказал идеята си да постави творбата на Дюма като не след дълго търсене на главния герой, предлага на самия Торосян да се въплъти в приключенията на мускетара. По отношение на тогавашната ценностна система и спъпоставката и с тази на днешните младежи, актьорът счита, че днес младите хора имат нужда от герои, искат да бъдат герои, но не знаят как да бъдат. „Аз също искам да бъда герой и в някаква степен за времето на представлението ще бъда герой.

 

Това ми харесва. Все едно, че се връщам в детската си стая или минавам покрай училищния двор, където някога се преобразявахме в мускетари. В съзнанието ми изникват незаличими спомени, усещането е странно и хубаво. Драматургично погледнато, Д`Артанян наистина няма проблеми, освен когато на финала загубва любовта си. От друга страна и кардиналът, който в ролята си на злодей е противоположният образ, също е изведен еднозначно. Ето защо персонажите трябва да бъдат решени в комбинация. Успехът се крие в синхрона между актьорите, а не в успеха на отделния актьор. Този подход е зададен и в самия девиз на мускетарите „Един за всички, всички за един” – допълва Ованес Торосян.

 

В ролята на Д`Артанян са блестели редица прочути актьори, като Дъглас Феърбанкс, Жан Пол Белмондо, Майкъл Йорк, разбира се Михаил Боярски в музикалния филм от твоето детство. Какъв ще бъде твоят  Д`Артанян?

 

Mюзикълът  на „Тримата мускетари” е резултат от творческия труд на Максим Дунаевски по романа на Александър Дюма-баща.

 

Либрето и сценична реализация Николай Априлов

Диригент и оркестрация Страцимир Павлов

Сценография и костюми Ася Стоименова

Хореография Татяна Янева

Сценичен бой и фехтовка Николай Дериволков

Стихове на песните Мария Донева

3 D Mapping Полина Герасимова

Диригент на хора Цветан Крумов

Асистент-режисьор Сребрина Соколова

Фотограф Моис Файон

Изпълнява се на български език

 

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна