IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
14:33 | 25 юли 2017
Обновен: 22:36 | 25 април 2024

Генчо Петков, Фотограф на годината: Емоцията ражда идеите

Изложбата „VIPA 2016: Фотограф на годината“ гостува във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Идеята винаги се ражда предварително – каза преподавателят по изобразително изкуство във Великотърновския университет Генчо Петков, който бе обявен във Варна за Фотограф на годината. Съвременна фоторафия от цял свят гостува в Graffit Gallery в морската столица от 25 юли до 8 август. Изложбата ще представи победителите от конкурса Voubs International Photography Awards 2016, а специални гости за откриването ще бъдат директорът на конкурса Васко Василев и Фотографът на годината. Специално място в изложбата имат неговите творби. Генчо Петков е избран с гласуване от десетки хиляди потребители от цял свят и получил почетната статуетка „Златен Voubs“  и премия от 5 000 евро. Петков живее и работи във Велико Търново. Преподавател е по дигитална фотография във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методи", артист на Световната федерация за фотографско изкуство (AFIAP) и съосновател на Асоциацията на рекламните фотографи в България. Негови творби са представяни в над 20 държави, между които Германия, Франция, Швейцария, Италия, САЩ, Мексико, Индия, Китай и Ливан.

 

„По времето когато нямаше цифрова фотография, имах навика сутрин докато си пия кафето, на лист хартия да си нахвърлям идеите – каза още Генчо Петков. Драсках си скици. Сега е още по-лесно с таблетите. Хубаво е човек да си запише идеята, защото емоцията ражда идеите. Тя после изчезва, а ако не си записал свежата мисъл, която те е осенила, тя изчезва. В последно време има изпадане в едно търсене на екстремни условия във фотографията. Но и това ще отшуми. Законите на композицията обаче са вечни. Те не са се променили, дигитализирали. Те са принципи на изкуството. Когато преподавам на студентите си, аз им казвам, че е нужно да се започне с азбуката на фотографията, с основите. Оказва се, че повечето снимащи днес разчитат предимно на техниката, без да имат понятие за процесите и механизмите“ – допълни победителят.

 

Експозицията ще бъде представена пред публика за първи път след бляскавата церемония по връчването на наградите на VIPA 2016 – един от най-мащабните  фотографски онлайн конкурси в света. Наградният фонд на първото му издание е 41 000 евро и в него над 500 участника от десетки държави се представят пред аудитория от над 80 000 организатори, артисти и потребители от цял свят. Победителите са определени по максимално честен и прозрачен начин от алгоритъма на конкурсния хъб Voubs.com, който включва вота на престижно международно жури (фотографи с изключителен опит и признание от САЩ, Австралия, Русия, Израел, Португалия, Румъния, ЮАР, Бангладеш и България), вотa на публиката, популярността и интересa към всяка отделна фотография.

 

Във Варна ще видим победителите от първо до трето място в шестте категории на VIPA 2016. Ще се изкушим от "Сандвич с бекон" на Михай Пенгиос (Румъния), взела първенството в категория "Храна". Ще изгорим с изпепеляващия кадър „Пожарникари”, който носи победата в категория "Репортаж" на Танвер Хасан Рохан (Бангладеш). А след това ще се потопим "В мрака" на молитвата на възрастна монахиня – наградената в категория „Хора“ на Сандра Вентура (Португалия). В „Снимки от България“ безспорната звезда е емблематичният фар край Aхтопол, който вдъхновява авторите класирали се на първо (Веселин Атанасов със „Страж“)  и трето място. След морския изгрев ще се издигнем „Високо в небето“ с ефирния танц на фасадата на небостъргач във фотографията-победител в категория "Мода" на Мартин Кристинек от Словакия. И ще стигнем до величествената Hintze Hall на Националния исторически музей в Лондон, която вдъхновява Сара Калдуел да направи кадъра на първо място в категория „Архитектура“.

 

Международният конкурс е създаден като глобален конкурсен хъб, близо 2 години развива общност от над 80 000 организатори, спонсори и творци от всички области. Всички те са обединени от възможността за създаване и управление на конкурси, регулирани от лесен и удобен софтуер, стандартни правила и алгоритъм, който позволява 100% честно и прозрачно гласуване на жури и публика.

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

Четете още: 

Коментари

Новини Варна