IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
17:45 | 11 август 2017
Обновен: 10:26 | 15 април 2024

В къщата-музей на Ванга подредиха изложба

Навършват се 21 години от кончината на пророчицата

По материала работи: Борис Проданов
В къщата-музей на Ванга подредиха изложба

Навършват се 21 години от кончината на Ванга. По този повод в къщата- музей на пророчицата, намиращ се срещу храма „Света Петка“, изграден по нейна заръка , е подредена специална изложба, разказваща за живота ѝ от детските години до края на земния ѝ път. Над 1 милион болни и отчаяни хора са търсили помощ, надежда, лек или съвет. Тленните останки на Ванга бяха положени до самата черква, която тя е казала къде и как да се съгради. 21 години след това потокът от хора към това магнетично място не спира. Никой не пропуска да докосне бронзовия паметник на пророчицата, изваян от проф. Емил Попов.


Човешкият поток не спира, защото всички вярват, че идват при Ванга, че тя е тук, споеля управителят на комплекса, носещ нейното име, Серафим Иванов: Преди 9 години, къщата на Рупите, в която Ванга посреща болката и отчаянието на хората, беше превърната в музей.

 

Днес там е подредена изложба, разказваща за самата нея и по-малко известни на широата общественост моменти от живота ѝ споделя директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов: Наш дълг е да запазим чист спомена, а не да си представяме разни неща, които според нас са се случили или не са се случили, според наши субективни цели. Това е и целта на музея. Музиеят и историята са важин не заради това, че той пази миналото, а че то ни помага в бъдещето.


Четете езика на Природата – чрез нея Бог говори, казвала приживе Ванга. Земята е жив организъм. Не я гневете! Изучавайте нейния език и нейните закони и ги спазвайте, за да живеете по-дълго и по-добре. Ако сте внимателни с нея, тя ще ви даде много. Ако я гневите, ще ви накаже, защото е по-силна от вас.

 

БНР

Коментари

Новини Варна