IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Култура
15:29 | 14 септември 2017
Обновен: 17:19 | 19 март 2024

Започва кампания „Православните семейни ценности срещу агресията“

Събитието се провежда за трета поредна година

По материала работи: Пламен Янков
Започва кампания „Православните семейни ценности срещу агресията“

За трета поредна година ще се проведе кампания за превенция и помощ на хора и семейства, сблъскали се някакъв вид агресия. Докато миналогодишната бе под надслова „Православните семейни ценности срещу алкохола“, то тази година фокусът пада върху борбата с агресията и темата е „Православните семейни ценности срещу агресията“, съобщиха организаторите от Православния център за зависими във варненския кв. Аспарухово. Събитието е финансирано от община Варна, дирекция „Превенции“ и се осъществява с благословението на Варненски и Великопреславски Митрополит Йоан. Сред партньорите е и Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“.

 

Целта е колкото се може повече хора да получат достъп до информация, която би им била от помощ в преодоляването и защитата от агресията. В кампанията ще бъдат дискутирани важни теми като зараждане и отношение към агресията, видове агресия и начините за справяне с нея. Кампанията отговаря на важна потребност в обществото - активно действие срещу проявите на агресия и насилие в семейството, които често са следствие на злоупотребата с алкохол и други психоактивни вещества, както и с прекомерното гледане на филми с насилие, електронни игри и други. Необходимо е родителите и младите хора да се въоръжат с разбиране и познания за причините и условията, които водят до агресивно поведение, за начините за отстраняването им и за справяне с проблема. Поради тази необходимост кампанията е насочена към семействата и младите хора, нуждаещи се от повече информация за същността на проблема.

 

В рамките на тазгодишната кампания ще има отново  тренинги в две последователни седмици, които ще се водят от православни психолози и енорийски свещеници. Първият ще се състои на 30 септември (събота) от 9,30 до 16,15 часа в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ и ще засегне важни теми като видове насилие, зависимост от насилие, както и практическа подготовка за начините за справяне с агресията. Непосредствено след това на 7 октомври (следващата събота) от 11 до 14,30 часа ще се проведе втора част на тренинга на теми „Християнските семейни ценности – общуване на базата на любовта. Култура на дома“ и „Отношението на Православната църква към агресията. Активно и пасивно търпение на греховното поведение“. Като продължение на кампанията е запланувано през октомври да се проведат беседи във Варненските енории. Идеята е беседите да се водят с активното участие на хора, преминали през тренинга.

 

Като допълнение към обученията е подготвена и информационна брошура със съвети „Как да се освободим от агресията“, които ще се разпространява безплатно по време на кампанията. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна