IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
12:23 | 14 септември 2017
Обновен: 06:26 | 25 април 2024

Живопис на Стефан Хаджи-Николов реди галерия „Арт Маркони“

Изложбата „Ноктюрно” се открива на 21 септември (четвъртък)

По материала работи: Юлиян Атанасов
Живопис на Стефан Хаджи-Николов  реди галерия „Арт Маркони“

Изложба живопис на Стефан Хаджи-Николов  под мотото „Ноктюрно” подготвя за варненските ценители  галерия „Арт Маркони“.  Откриването е от 18.30 часа  на 21 септемери. Творчеството на Стефан Хаджи-Николов преминава през много етапи на развитие от времето на първата му изложба във Варна, през далечната 1991 г., разказва галеристката Ваня Маркова. Но през цялото това време търсейки и съизмервайки се с най-добрите, и най-вече със самия себе си, той остана верен на цветовата изразност. Новата изложба има препратки към онази първа среща с неготово творчество. Липсват загадъчните силуети на женски фигури, допълнително и емоционално насищащи възприятието. Заложил е на магнетичната абстракция и лирично цветоусещане.

 

Картините на Стефан Хаджи-Николов  се асоциират с древната техника ебру. Много трудна и изискваща огромно търпение, характерна с това никога не знаеш къде ще те отведе. В специална ваничка се разтварят различни цветове, които авторът може да размесва със специални инструменти, а движението на водната повърхност разнася и същевременно дорисува различни цветови съчетания и орнаменти. Приликата на техниката ебру с картините на Стефан Хаджи-Николов е в усещането за свободно, не режисирано движение. Именно овалната форма на различните елементи в творбите му, при съсредоточено вглеждане създава илюзията за плавно придвижване. Умело композираните тонални контрасти допълват това чувство. Стефан Хаджи-Николов успява да завладее сетивата, внушавайки, че се забавлява, че всяка от картините е създадена по-скоро спонтанно, от колкото умишлено търсена и внимателно изграждана. Експозицията може да бъде разгледана до 19 октомври.

Четете още: Слава е българското предложение за Оскар

Коментари

Новини Варна