IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
17:45 | 26 септември 2017
Обновен: 06:47 | 17 март 2024

Над 100 творби живопис, керамика и порцелан показват в градската галерия във Варна

Юбилейната изложба на Гинка Димова и Славко Славов може да се разгледа от 28 септември до 15 октомври

По материала работи: Слав Велев
Над 100 творби живопис, керамика и порцелан показват в градската галерия във Варна

Над 100 творби, изпълнени в техниките на изящното и приложното изкуство, ще бъдат изложени в зали 2 и 3 на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Юбилейната експозиция на Гинка Димова и Славко Славов  „Живопис. Керамика. Порцелан“ се открива на 28 септември от 18 часа и може да се разгледа до 15.Х.2017 г.


Творбите в изложбата влизат във взаимовръзки, за да приобщят зрителя към един хармоничен свят, изпълнен с цвят, светлина, необичайни пространствени отношения, ритъм и красота.


Гинка Димова е завършила специалност „Изобразителни изкуства” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. От 1995 до 2003 г. живее, работи и специализира в словашката столица Братислава. Първата й самостоятелна изложба е през 1984 г. в София. Следват представителни експозиции в Добрич, Братислава, Нитра, Серед, Трявна, Варна, Добрич, Варна, София. Участник е в Международен симпозиум по живопис в Германия (1988 г.), Словакия (1996 г.), Полша (2010 г.). Носител е на престижни национални награди за живопис. Работи също в областта на колажа и рисунката. Нейни творби са собственост на художествени галерии и частни колекции в Индия, Германия, Норвегия, Словакия, Чехия, Полша, НХГ – София, Варна, Велико Търново, Добрич и други.


„Картините на Гинка Димова внушават хармонията на овладяната емоция, изразена в чиста форма и цветове, които имат вътрешната светлина, допълват се взаимно и се подкрепят", казва изкуствоведът Пламена Димитрова -Рачева, директор на ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна. 


Славко Славов е завършил специалността „Графика” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, но най-значителната част от творческия му път – 30 години, е посветена на керамиката и порцелана. Самостоятелни презентации реализира от 1984 до 2011 г. на Международния мострен панаир в Пловдив, Варна, Париж – Франция, Касел – Германия, Брюксел – Белгия, Истанбул – Турция, Солун – Гърция, Римини – Италия. Прави разработка на различни видове глини за производство на художествени керамични и порцеланови изделия. Понастоящем експериментира и представя техники в областта на живописта. Негови творби са собственост на художествени галерии, частни колекции в страната и чужбина.


„Образният свят в творчеството на Славко Славов е многосъставен, многопластов и многоцветен, за да подскаже, че нищо видимо не е това, което е, и че всичко носи в себе си много реалности, защото се е породило там, от многото едновременно съществуващи реалности в изкуството“, отбелязва Пламена Димитрова - Рачева.


Черно море
 

 


    

Коментари

Новини Варна