IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
08:08 | 26 септември 2017
Обновен: 15:50 | 24 април 2024

Приказка за малки и големи представя Драматичният театър

Премиерата на "Сън" е тази и утре вечер на сцена "Филиал" от 19 часа

По материала работи: Пламен Янков
ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА, ТЕОДОРА МИХАЙЛОВА, ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА И БИЛЯНА СТОЕВА (от ляво надясно) са в ролите на феите в приказната постановка.

 

Приказка за малки и големи представя Драматичният театър "Стоян Бъчваров". Постановката "Сън" е подходяща за зрители от 7 до 107 години, както казват с намигване от театъра. Премиерата е тази и утре вечер от 19 часа на сцена "Филиал".

 

Авторката Магда Борисова притежава предимството да вижда света с детските очи. То й е отредено сякаш още от времето, когато израства в театъра покрай майка си Бисера Дживодерова, дългогодишен драматург на МДТ „Константин Кисимов“ - Велико Търново. Завършва право, занимава се с криминология и общинска политика, но писането на пиеси за деца си остава истинското й призвание. Според нея право и литература не е чак толкова странна комбинация, особено като се има предвид, че такива именити детски писатели като Ран Босилек, Братя Грим и Шарл Перо също са били юристи.

 

 

ПРИКАЗНАТА СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ са дело на Даниела Николчова.

 

 

 

Първият успех идва за Магда Борисова през 2011 г., когато печели с пиесата „Сън“ националния конкурс за детска драматургия на Варненския драматичен театър. Любопитно е, че на варненска сцена излиза най-напред другата й пиеса - „Коледното приключение на…”, последвана от „Голямото коледно приключение 2“ през 2015 г. И двете постановки са дело на известния актьор и режисьор Стоян Радев Ге. К., който поставя през 2017 г. и „Сън“. Очевидно през последните години Магда Борисова е предпочитаният детски автор за Варненския драматичен театър. И има защо. Тя умее да разказва истории, които си струва да бъдат разказани. Умее, опирайки се на действителността, да изгражда любопитни нови художествени светове, в които реалното и имагинерното равностойно съжителстват. Умее да се отнася с обич, разбиране и уважение към децата, не ги подценява, още по-малко ги смята за инфантилни, което, знаем, е често срещан недостатък в текстовете за деца от всички жанрове. Това, което не пропуска да направи наред със забавлението, е да подтиква към размисъл младия си приятел. И колкото по-рано научи той най-важния житейски урок – сам да стига до истините, а не да ги получава наготово, толкова по-добре.

 

СЪНЯТ ОТНАСЯ ТОНИ в мечтани светове.

 
 

Както подсказва заглавието, “Сън“ е една пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, в която действието се развива в страната на сънищата. Всеки сън е една произволна субективност, чрез която човек прекрачва границите на реалността. Героите осъзнават, че се намират в сън, и искат да прехвърлят мост между съня и реалността. Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. А момчето таи няколко прости желания - майка му да се радва на сладък живот - тя все се оплаква, че животът й горчи, да имат достатъчно пари и да задържат кучето Ралф. По пътя си Тони среща феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда. И както в края на едно такова пътуване човек научава много за себе си и спътниците си, така и Тони се изправя пред трудно решение, което го кара да направи своя важен избор. Избор на ценности. Дали е насън или наяве, може би не е толкова важно, защото от значение е самият избор.

 

БАНКЕРКАТА (ЦВЕТИНА ПЕТРОВА), СЛАДКАРЯТ (ВАЛЕРИ ВЪЛЧЕВ) И КУЧЕТО РАЛФ (НИКОЛАЙ КЕНАРОВ) съпътстват главния герой Тони в неговия сън.

 

 

Приказните сценография и костюми са дело на Даниела Николчова. Действащите лица в постановката са: Георги Няголов и Недялко Стефанов в ролята на Тони,  Валери Вълчев като Сладкаря , Цветина Петрова (Банкерката), Николай Кенаров (Кучето Ралф), Биляна Стоева (Феята на зъбчето), Теодора Михайлова (Феята на блестящите идеи), Даниела Викторова (Феята на сдобряването), Веселина Михалкова (Феята на радостните игри), Николай Божков (Д-р Сън),  Гергана Арнаудова (Библио), Милена Кънева (Текаря),  Константин Соколов (Големият вълшебник),  Юлияна Чернева (Майката).

 

Черно море

Коментари

Новини Варна