IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:15 | 26 септември 2017
Обновен: 06:11 | 10 март 2024

Ретроспективна експозиция „Пространство и светлина“ реди Илия Янков

Изложбата в Градската художествена галерия може да се разгледа до 14 октомври

По материала работи: Слав Велев
Ретроспективна експозиция „Пространство и светлина“ реди Илия Янков

Ретроспективна изложба „Пространство и светлина“ на художника Илия Янков редят в ГХГ "Борис Георгиев" във Варна. Откриването ще е утре вечер от 18 часа. Експозицията е част от Международното биенале на стъклото. Изложбата може да се разгледа до 14 октомври. 


Илия Янков твори в областта на художественото стъкло и дизайна. Работи с архитекти по оформлението на архитектурни пространства. Реализирал е монументални витражи в църкви. Има много участия в окръжни и национални изложби.
Преподавател е в катедра „Индустриален дизайн“ към Техническия университет – Варна. 


“В експозицията става дума за онова пространство, което е около нас, и онова, другото, което всеки един носи в себе си и е много лично и съкровено, което носи полета на мислите и философията на живота, което осмисля съществуването ни", казва Илия Янков за ретроспективната си изложба. Тези свои творчески търсения той е претворил чрез стъклото, което, както казва авторът, е единственият материал, който живее чрез светлината. В ретроспективната изложба е включена и художествена керамика, изработвана през годините от Илия Янков. 


Експозицията се осъществява с финансовата подкрепа на община Варна.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна