IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
12:05 | 26 септември 2017
Обновен: 02:52 | 21 април 2024

Скулптурни портрети и колажи излага професор Ангел Станев в Галерия 8

Експозицията за ценители може да се разгледа до 25 октомври

По материала работи: Слав Велев
Скулптурни портрети и колажи излага професор Ангел Станев в Галерия 8

Скулптурни портрети и колажи показва професор Ангел Станев в осмата си самостоятелна изложба, която се открива на 28 септември в "Галерия 8". Произведенията са създадени специално за пространството на галерията. „Своенравното” творческо поведение на Ангел Станев, отдавна го е направило разпознаваем, но не и разгадаем, на пръв прочит. Лаконичен и в същото време – поетичен, авторът подрежда в странни лабиринти на мисълта гипс или бронз, восък, дантела, кадифе или зрънца от кафе. Просто, ясно и... енигматично, това е „водният знак”, който прозира в тъканта на неговите люлки, дискове, камбани, фигури и портрети. Необичайни и очарователни послания, изискващи пълното ви внимание" - казва за твореца изкуствоведът Олимпия Николова. 


Не се виждам като живописец или график - платното не ми дава да мина "оттатък", обяснява ваятелят защо е избрал да твори в триизмерното пространство.


Не спира да се пита обаче защо у нас за култура се говори малко и кога хората ще спрат да се отнасят враждебно към произведенията на изкуството. "На Запад не е така, посещавал съм Лувъра няколко пъти и всеки път се натъквах на групи деца, които учителките бяха завели. Даже някои си провеждаха часа по рисуване там. А бяха малки, в началните класове, надали презумпцията е, че ще станат художници. Просто там обществото се грижи да формира отрано отношение към изкуството", отбелязва професор Ангел Станев.


Изложбата в Галерия 8 няма комерсиален характер, тъй като творбите нямат цени и не се продават. Експозицията за ценители може да се разгледа до 25 октомври.

Коментари

Новини Варна