IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
10:29 | 30 септември 2017
Обновен: 15:47 | 24 април 2024

Повече от 20 000 посетители имаше музикалното “Варненско лято” 2017

Над 50 000 радио слушатели в Европа слушаха на живо и на запис концерти от програмата на първия български фестивал

По материала работи: Слав Велев
Повече от 20 000 посетители имаше музикалното “Варненско лято” 2017

В навечерието на Деня на музиката 1 октомври организаторите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ се обръщат с благодарност към многобройната публика на първия и най-дългогодишен български фестивал. „Отчитаме едно успешно фестивално лято – споделя началникът на отдел „Фестивали“ в Община Варна Десислава Георгиева. – Радостно е за нас, че в годината, в която Варна е Европейска младежка столица, младите хора на нашия град и гостите от страната и чужбина откликнаха с интерес на фестивалните събития. Оценяваме, че това се случи, защото продължихме творчески да развиваме програмирането на фестивала в посока на включване на различни жанрове и стилове в музиката и превърнахме в негови локации места, припознати от младежките аудитории на града като Археологическия музей и Аулата на Икономическия университет. Вярваме, че приобщаването на младите към света на музиката ще продължи и в следващите издания на „Варненско лято“.

 

Продължилият близо 100 дни музикален фестивал включи в официалната си програма 32 концерта и 7 музикално-сценични спектакъла. Основната програма „Симфонична и камерна музика“ имаше 13 събития, които привлякоха над 5000 души на сцените на Фестивалния и конгресен център, Градската художествена галерия и Радио Варна.

 

Международната лятна академия освен проведените майсторски класове представи и 6 концерта в Градската галерия, които бяха посетени от над 1000 души. Основно в Галерията бяха и концертите от модула „Музикална лаборатория Варна“ - 6 концерта, и един голям концерт в Летния театър. Над 2000 души посетиха тези събития.

 

Във върховия сезон модулът „Опера, мюзикъл и балет на открито“ предложи на на варненци и туристите 7 събития на три сцени – 4 опери, 2 балета и 1 мюзикъл, с най-много спектакли в Летния театър, но и с представление, ситуирано в историческата атмосфера на Римските терми. 10 000 посетители съпреживяха тези спектакли на Варненската опера, които се наложиха в последните години като едни от най-атрактивните вечери край морето.

 

Също в историческа среда беше поставен и кросоувър модулът на фестивала „На границата с класиката“ - 3 интригуващи концерта от различни жанрове на музиката изпълниха с разнолика публика Английския двор на Археологическия музей. Сред античните капители и на метри от най-старото обработено злато на света над 1000 души споделиха удоволствието от преживяването на музиката на открито.

 

Изтънченият финален модул на фестивала от 3 концерта под мотото „Старинна и барокова музика“ също беше посетен от повече от 1000 души, които вече се превръщат в традиционна публика за музикалните събития в Аулата на Икономически университет Варна. Очарователен беше ентусиазмът на най-младите посетители – учениците от Нацоналното училище по изкуствата „Добри Христов“, които всяка вечер търсеха контакти с артистите и търпеливо изчакваха реда си за автографи.

 

Така общият брой посетители на музикалното Варненско лято надмина 20 000 души. Но концертите на уважавания български фестивал достигнаха до много повече хора. Българската национална телевизия записа 11 концерта, които ще бъдат излъчвани в следващите месеци. Над 20 концерта от програмата на „Варненско лято“ бяха излъчени на живо по Българското националното радио и в още 40 европейски града чрез системата на Европейското радио. Останалите концерти също се излъчват по тези радиа като документални записи. По този начин над 50 000 слушатели можаха да се докоснат до звуковата картина на ММФ „Варненско лято“.

 

Тази година беше първата от последното десетилетие преди големия 100-годишен юбилей на първия български фестивал. През нея организаторите натрупаха ценен опит, на който ще разчитат и в следващите години за разширяване влиянието на фестивала върху публиките във Варна и страната, както и за включването му в туристическите програми на многобройните чуждестранните гости на морската столица.

 

 

Коментари

Новини Варна