IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
12:22 | 5 октомври 2017
Обновен: 10:33 | 28 март 2024

Варненска градина е първенец в национален конкурс за етнографски кабинет

ДГ „Крилатко“ реди автентичната битова стая от 6 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

С първа награда в националния конкурс за етнографски кабинет на сдружение „Васил Левски“, София бе отличена битовата стая на ДГ „Крилатко“ -  Варна. Добрата новина донесе директорът на детското заведение Елена Ташева, с чието активно съдействие кабинетът е придобил днешния си вид.  Много семейства се включват с дарения и лични вещи. Хора, които имат от баби и дядовци носят по нещичко, предавано от поколения на поколения за общия кабинет. Основите на битовата стая са положени преди много години, но от 6 г.има сериозно реновиране, сподели Ташева.  Тази година имахме огромната чест  и удоволствие да бъдем удостоени с този приз. С всяка година експонатите се обновяват и стават все повече. Те ще останат за фонда на градината. Състезанието се проведе  между стаи в училища и градини от цялата страна. Ние сме единствената детска градина, която е имала честта да спечели този приз, а чрез стаята ние се грижим за запазване на възрожденските културно-просветни традиции – допълни директорът.

 

Сред експонатите е дървена мини каручка, пълна със слама и ръчно изработена битова кукла, която много наподобява любимия образ от недалечното минало – Педя човек-лакет брада. Сръчни ръце са ушили от шаяк терлици, които после са бродирани в типични за народа ни багри и шевици. Малко кладенче показва на малчуганите как хората в миналото са си набавяли вода във време, когато тя не е идвала наготово през чешмите.

 

Вълнени възглавници и дюшечета с декоративни функции, също богато везани показват изделията, които са били произвеждани по време на седянки. В миналото хората не са имали електричество и общи сгради, в които да се събират, за да слушат музика и да се забавляват, а са прекарвали дългите зимни дни и часове в различни видове ръкоделие.

 

Сръчен татко е изработил пейка от дърво, която се вмества много добре в общия интериор на битовата стая. Бъклици и дървени чинийки украсяват ъглите и полици по стените.

 

В етажерка, разположена в единия ъгъл на стаята са умело подредени икона, керамични съдове, хаванче за счукване на чесън и декоративна битова кукла. Стомни от пръст, стара семейна снимка и бърдучета показват на друга етажерка част от запазените и до днес в отделни етнографски райони традиционни български занаяти.

 

Автентична носия на прабабата на директорката украсява една от стените. Елек, престилки и тъкана торбичка показват нужни за 19 и началото на 20 век аксесоари. Може би много от децата, посетили битовата стая ще видят за първи път  хурка, малка масичка (наричана „синия“ в Североизточна България), заобиколена от няколко 3-краки столчета.

 

Импровизирано декоративно огнище с всичко необходимо около него завършва облика на етнографския кабинет, за чиято направа са се постарали  директорът, преподаватели и родители. "От 12 години имаме традиция със село Климентово, с читалището, с фолклорна група „Тракийка“ под ръководството на народната певица Добра Савова всички народни празници и обичаи да идват в детската градина и да се представят пред децата. Ние сме изключително щастливи, защото малчуганите се докосват до извора на народния фолклор", обобщи Ташева.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Коментари

Новини Варна