IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
08:46 | 6 октомври 2017
Обновен: 23:00 | 27 април 2024

С малки стъпки, труд и упоритост към голямата сцена

За живота на двамата велики певци и музиканти разказва Бедрос Киркоров

По материала работи: Пламен Янков
БЕДРОС КИРКОРОВ ПОКОРЯВА публиката и до днес.

Бедрос Киркоров е роден във Варна  на 2 юни 1932 г. и освен с множеството си лични постижения именитият певец и музикант е горд баща на легендата Филип Киркоров.

 

Следва неговият разказ за пътя към голямата сцена… 

 

Роден съм във Варна и съм живял тук до 1962 г. На 30-годишна възраст отидох в Русия, след което се ожених за рускиня. Провървя ми. Исках да завърша оперно изкуство и трябваше да замина за Ереван под протекцията на Арам Хачатурян, който беше уредил да следвам там. За мое щастие по същото време се намериха хора, които да ми кажат, че няма нужда да заминавам, че в Москва е основата и именно там е най-големият човек в моя жанр.

 

Трябваше да овладея руския и за целта го учих наравно с руснаците. Благодарение на педагозите ми и моята упоритост влязох бързо в студентската група на Покровски и през 1966 г. завърших института с отличие.

 

БАЩА И СИН ЗАЕДНО както в живота, така и на сцената.

 

 

Концертната ми дейност започна още по време на студентските ми години. Пял съм с най-големите оркестри на Русия. Започнах да пропагандирам български песни: „Моя страна, моя България“, песните на Тончо Русев, „Альоша“ – песента, на която бях първият изпълнител и която се прие много добре от руската публика, а по-късно се преведе и на български език по моя инициатива. С малки стъпки стигнах големия път.

 

ФИЛИП КИРКОРОВ НЕ ПРАВИ компромиси към целта да направи шоу.

 

 

През годините съм участвал в редица концерти, които се провеждаха във Варна, пеех руски романси… Работил съм във Варненската опера, където по-рано отново ми провървя, че имах много добър педагог. Имах силен и писклив глас и учителката ми направи много за мен. Научи ме на много неща, които до ден днешен са ми от полза. Едно е сигурно обаче - ако ще пее, певецът първо трябва да има глас. Трябва да има върху какво да се работи.

 

Сега имам група. Нарекъл съм я „Златни гласове“. Състои се от деца на възраст между 8 и 15 г. и с тях правя благотворителни концерти, като им преподавам Мастер-клас. Неотдавна бях поканен на конкурса „Нови имена“ в Албена, където доведох за участие много руски певци, и “Гран при” получи един от тях - 9-годишно момче, което пее оперни арии. “Гран при” получи и българско момиче от София, като и двете изпълнения бяха песни от репертоара на Филип Киркоров.

 

СЪСТАВЪТ НА ПЕВЕЦА, който в началото е бил от четирима души, вече наброява 32-ма.

 

 

Филип също се роди във Варна и откакто се появи на бял свят, идваме в морската столица на България всяка година. Беше бебе на 20 дни, когато пътувахме три дни с влак до Русия. Всяко лято сме тук, като закон! Първото турне на Филип беше именно в родния ни град. От тук започна и неговата кариера.

 

Самото му детство премина на концертните площадки. Вземали сме го с нас на гастроли, сутрин сме го будили в 4-5 ч. за влака, бил е с нас по турнета. Винаги си вземаше столчето, сядаше зад кулисите и слушаше песните по 10-15 пъти, колкото се пеят. Избираше си любима песен и чакаше кога ще бъде изпълнена. Така започнаха и неговите първи стъпки. По-късно постъпи в Държавното музикално училище в Москва, което завърши с отличие. На него също му провървя с добър педагог и освен че пее, свири на пиано, китара и роял. Неговата собствена упоритост го е ръководила винаги и благодарение на нея постигна много. Никога не е правил икономия относно постановките, а неговото ново въвеждане и ново поглеждане към естрадата го направиха неподражаем.

 

ФИЛИП КИРКОРОВ НАСКОРО ОТНОВО ВПЕЧАТЛИ варненската публика с грандиозен концерт в Двореца на културата и спорта, озаглавен „Я“.

 

 

Балетът, с който започна да пее в началото, беше от четирима души, а вече наброява 32-ма. Целият състав около него в момента се състои от над 100 души. Той иска да направи шоу и не прави компромиси за постигането на максимума. Сценарий, декорация, осветление, всичко при него е изпипано до най-дребния детайл, като успява да вкара всичко в един ритъм, и в резултат публиката е свидетел на поредния грандиозен спектакъл. Всяка следваща негова програма е по-силна от предходната, като стъпала нагоре, по които непрекъснато се изкачва...

 

За Филип няма проблем, при неговите гастроли залите винаги са пълни. Той пее не само на най-значимите концерти в Русия и препълва многократно най-големите зали в Москва и Петербург, но и се изявява в цял свят, като постига голям успех в САЩ и Германия.

 

Филип Киркоров наскоро отново впечатли варненската публика с грандиозен концерт в Двореца на културата и спорта, озаглавен „Я“. Популярният изпълнител не изневери на родния си град и през всичките 3 часа цялата публика беше във възторг от организацията на концерта, шоу ефектите и най-вече от самия него.

 

Той беше бурно аплодиран на сцената и когато получи званието “Почетен гражданин на Варна”, връчено му от зам.-кметa на Варна Коста Базитов, а самият Филип Киркоров заяви, че това е една от най-ценните награди, които е получавал.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна