IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
10:02 | 13 октомври 2017
Обновен: 20:36 | 21 март 2024

С тържествена церемония откриха XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Голямата награда – стъклена пластика, пристигна с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г.

По материала работи: Пламен Янков
С тържествена церемония откриха XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

Тържествена церемония даде началото на XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Под звуците на представителния духов оркестър на Военноморските сили по червения килим преминаха вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на фестивала, председателят на БЧК за България акад. Христо Григоров, ректорът на МУ-Варна професор Красимир Иванов, председателят на областния съвет на БЧК-Варна г-н Илко Раев, художественият директор на фестивала проф. Божидар Манов и повече от 100 гости – актьори, режисьори, кинодейци, политици и общественици от целия свят. Над 15 бяха чуждестранните делегации, които се включиха във фестивала.


Голямата награда – стъклена пластика, приемник на най-престижното отличие от първите издания на червенокръсткия фестивал „Златният кораб“, изработена от проф. Гайдов, пристигна с ретро кабриолет DKW, произведен през далечната 1938 г., и бе внесена в зала „Радуга“ от двойка шампиони по спортни танци.  Приветствия поднесоха зам.-министърът на културата г-н Румен Димитров, генералният консул на Русия у нас Сергей Лукянчук, г-н Илиян Карагьозов- зам.- областен управител на Област Варна, г-н Пейчо Пейчев- зам.- кмет на град Варна.


„Ако не бяха Вашите действия, ако не беше Вашата намеса, ако не беше изключителният професионализъм на лекарите от Варненския медицински университет и варненските болници, нямаше да бъдат спасени много човешки животи, нямаше да може да се върне вярата на много семейства- вярата, че и след трагедията и нещастията има хора, които са на своя пост, за да помогнат и да подадат ръка!“- бяха част от думите, с които вицепрезидентът Илияна Йотова откри XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. 


Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов изказа своите поздравления към екипите на университета и БЧК за перфектната организация: „Поклон за това, което направихте, за да ни изкарате от дребнодневието и злобата, които ни заливат всекидневно. Само културата и изкуството ще ни дадат глътка въздух и възможност да продължим напред! Благодаря на всички и желая успех!“


Сред изпълненията на церемонията бяха тези на танцьорите от клуб „Стар денс“ и на 12-годишния Донко Марков, грабнал голямата награда в първия детски конкурс „Пирин фолк 2017“.


В конкурсната програма на форума, който ще продължи до 15 октомври, публиката ще може да види 202 филма, от които 32 български, които са селектирани от 1900 ленти. Председател на международното жури, което ще оценява заглавията, е италианският режисьор Бепе Чино, а членове са Арман Пеккая от Турция, доц. Емануела Мутафова, декан на Факултета по обществено здравеопазване към МУ-Варна, режисьорът Павел Васев и актрисата Яна Маринова. 


Част от програмата е и Академията по документално кино за млади активисти, които се обучават как да отразяват със средствата на съвременната кинодокументалистика най-важните моменти от дейността на хуманитарната организация. Ръководител на специалната секция на академията - „Ретро ателие“, е директорът на дирекция „Библиотека и архив“ в международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Грант Мичел.

 

Фестивалът продължава да 15 октомври 2017 г.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна