IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
19:22 | 15 октомври 2017
Обновен: 17:22 | 6 април 2024

"Истанбул червен" с приза за "най-добър филм по книга"

Международно жури присъди наградата на CIneLibri

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Истанбул червен" с приза за "най-добър филм по книга"

Филмът "Истанбул червен" на режисьора Ферзан Йозпетек, създаден по мотиви от собствения му едноименен роман, спечели наградата CineLibri за "най-добър филм по книга". Това съобщават организаторите и припомнят, че за първи път има конкурсна програма на кино-литературния фестивал CineLibri .Отличието е присъдено заради оригиналния режисьорски и кинематографичен подход към темата за пътуването към себе си и копнежа за промяна, пречупени през спомена за едно идилично минало.

 

Филмът е своеобразно продължение на книгата, но остава верен на духа и атмосферата на текста, според международното жури в състав Кийра Чаплин, Бруно Куле, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков. То е избрало филма сред осем брилянтни екранизации от тази и миналата година.Ферзан Йозптек е роден в Истанбул, но от 17-годишен живее и твори в Италия. В първата му книга "Истанбул червен" се крие много от неговата лична история, а на корицата й можем да видим снимка на майка му. Във филмовата адаптация участват известните актьори от турски произход Халит Ергенч, Туба Бюйюкюстюн и Мехмет Гюнсюр.

 

За създаването на екранизацията режисьорът снима в родния си град Истанбул за първи път от 16 години. Самият Истанбул е одухотворен и присъства във филма с цялата си носталгична красота като илюстрация на настроението на героите.Днес в България пристигна друг от специалните гости на CineLibri - израелският писател Давид Гросман. Настоящият носител на международната награда "Ман Букър" предстои да се срещне утре с президента Румен Радев.

 

На 18 октомври в литературния клуб "Перото" авторът ще разговаря с български читатели, информират от екипа и напомнят, че фестивалът продължава до 22 октомври. (БТА)

 

 

Четете още:ГХГ подготвя ежегодната изложба на варненските художници, посветена на св. Лука

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна