IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Култура
14:59 | 15 октомври 2017
Обновен: 05:53 | 22 март 2024

Живопис на Димитър Манолов показва галерия „Арт Маркони“

Традиционната за октомври изложба носи мотото „ПРИСЪСТВИЕ - 3”

По материала работи: Юлиян Атанасов
Живопис на Димитър Манолов показва галерия „Арт Маркони“

Октомври е месецът за среща с творбите на Димитър Манолов в галерия „Арт Маркони“. Това е третата изложба от поредицата „Присъствие“, които заедно с дъщерята на художника Мая Манолова ежегодно се посвещава на неговата завладяваща живопис, анонсира  галеристката Ваня Маркова. Откриването е на 19 октомври (четвъртък) от 18.30 часа. Колекцията включва картини от всички негови периоди, теми и стилове, до колкото могат точно да се определят. Експериментаторският му дух не е позволил нито в един момент да остане изцяло в едно състояние. Дори и когато в по-големият си процент творбата е изградена в доминиращо кубистичен, линеарен или експресивен дух,  винаги се прокрадват „пакостливите“ нотки на личното му и неподражаемо чувство за собствена мярка и естетика.

 

Съвсем умишлено не е търсен специален подбор за представените творби. „Те трябва да звучат точно по този начин – провокативно, лирично, разтърсващо, съблазнително...ЕСТЕСТВЕНО, това е усещането за художествения свят на Димитър Манолов, категорична е Ваня Маркова. Защото през целия си творчески път той е бил изключително честен към творчеството си и почитателите му. Експериментът, търсенията, дълбаенето в една или друга посока никога не са били кокетиране и подражание. Той винаги е оставял сетивата си отворени за случващото се в съвременното изкуство, винаги е проверявал онова, което го е впечатлявало и провокирало, и винаги е оставял собственият си оригинален печат.

 

Добрата новина е, че най-после ще бъде представен и каталогът, който Мая Манолова дълго и старателно подготвя. Тази година галерия „Арт Маркони“ и Мая Манолова обединяват усилията си за адмириране със специални отличия медии и журналисти, които правят възможно информацията за културните събития в града да присъства  осезателно и да достига до хората. Отличието ще бъде придружено от каталог и картина на Димитър Манолов. Експозицията може да бъде разгледана до 29 ноември.

 

 

Четете още: 80 години от смъртта на Йордан Йовков се навършват днес

 

Коментари

Новини Варна