IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
13:39 | 17 октомври 2017
Обновен: 14:05 | 26 март 2024

Живопис и релефи показва Свилен Георгиев в арт салона на Апелативния съд

Изложбата на съда и Школа „Дедал“ е трета поредна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Живопис и релефи на Свилен Георгиев са подредени в изложбата в арт салона на Апелативния съд във Варна. Експозицията на Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ и Апелативен съд – Варна е трета и може да бъде разгледана на 5-ти етаж в Съдебната палата на площад „Независимост“ №2.

 

„Основната функция дори на най-малката част от нас – клетката, е да споделя информация – каза при откриването на изложбата Свилен Георгиев. Изкуството като висша форма на общуване има също за цел да споделя информация и преживявания. Това са моите преживявания. Общуването с Апелативния съд е нещо нестандартно в арт средите. Изложбата е изцяло благотворителна и средствата от покупката на всяка от творбите ще даря на школа „Дедал“. Те отиват за материали за школата. Там никой не получава пари за извършената работа – допълни художникът.

 

Преподавателят по скулптура, рисуване и изобразително изкуство в Национално училище по изкуствата „Добри Христов”-Варна и по изящни изкуства в школа „Дедал“ е подредил 16 творби. Това е втората му самостоятелна изложба за тази година. В творческия му път има много изяви, но най-респектиращия знак в неговото развитие е изключителната му отдаденост към младите хора, на които той преподава. Дали в Националното училище по изкуствата или в школа „Дедал“, Свилен отглежда таланти и им подарява криле. Ученически изложби, творчески работилници за работа в камък и то на брега на морето, пленери, художествени проекти, изложби, фестивали, празници за духа и сетивата. За своите ученици и за своите приятели Свилен е отдаден и щедър човек и творец.

 

Част от него в нетрадиционното, но специално създадено арт пространство може да се види в школа „Дедал“. За да преоткрива всеки ден чрез творбите на гостуващите творци истината, че „Правото е изкуство. Изкуството за доброто и справедливото“.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Виртуози със златни флейти и клавирен дует идват за "Шалом и приятели"

 

Коментари

Новини Варна